Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş Kiev güçlerinin Kursk operasyonuyla başka bir boyuta geçti. Kremlin, operasyonun ABD ve NATO tarafından planlandığını vurgularken Kiev ise adil bir müzakere için ellerini güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başladığı 2022’den bu yana cephedeki dengeler de değişti. Ukrayna’nın geçtiğimiz yılki başarısız karşı saldırısının hayal kırıklığı bu yıl gerçekleştirdiği Kursk operasyonu ile başka bir boyuta geçti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin Kursk bölgesinde yer alan Sudza’yı tamamen ele geçirdiğini duyururken Kremlin de operasyondan Batı’yı sorumlu tuttu. Kremlin, Ukrayna güçlerinin Rusya topraklarında, sınır bölgesi Kursk’ta 6 Ağustos’tan beri yürüttüğü operasyonu için “ABD ve NATO tarafından planlandı” değerlendirmesini yaptı. Ukrayna tarafı da söz konusu operasyonun adil bir müzakere için ellerini güçlendirme amacı taşıdığını belirtti.

‘Operasyonu ABD ve NATO planladı’

Bu değerlendirme de Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi KGB kökenli olan “Siloviki Şahini” diye bilinen Putin’in danışmanlarından Nikolay Patruşev tarafından dile getirildi. Patruşev, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, ABD ve NATO desteği olmadan Kiev’in Rusya’nın Kursk Bölgesi’ne yaptığı saldırı gibi bir operasyonu asla düzenleyemeyeceğini söyledi. Operasyondan haberdar olmadıklarını dile getiren Batı için konuşan Patruşev, “ABD liderliğinin Kiev’in Kursk Bölgesi’ndeki eylemlerine müdahil olmadığını iddia etmesi, gerçeklikle örtüşmüyor… Onların katılımları ve doğrudan destekleri olmadan, Kiev, Rus topraklarına girmezdi” dedi.

Patruşev, “Kursk Bölgesi’ndeki operasyon da NATO ve Batı’nın özel teşkilatlarının müdahil olmasıyla planlandı” diye de ekledi. Silovikini Şahini diye bilinen diplomata göre Kursk operasyonunun temel nedeni ise “Kiev’in çökeceğinin tahmin edilmesi.” Bu analizini de şu sözlerle ifade ediyor Patruşev: “Bu suç eylemi, neo-Nazi Kiev rejiminin yakında çökeceğinin öngörülmesinden kaynaklanıyor. ABD Ukrayna’yı askeri Rus karşıtı projeye çevirdiği için Ukrayna halkı Amerikan çıkarları uğruna acı çekiyor. Washington’un çabaları, Ukrayna’nın egemenliğini ve -bazı Amerikan müttefiklerinin göz koydukları dahil- topraklarının bir kısmını kaybetmesi için tüm önkoşulları yarattı.”

Ukrayna’nın ele geçirdiği en büyük yerleşim yeri

Kursk Valisi’ne göre Ukrayna operasyonunda bölgede en az 12 sivil öldü, 120’den fazlası da yaralandı. Öte yandan bölgeden tam tamına 120 bin kişi de tahliye edildi. Kursk içinde yer alan  Sudza’nın tamamen Ukrayna kontrolüne geçmiş olması büyük bir yankı uyandırdı. 5 bin kişilik nüfusu olan Sudza, Rus gazının Avrupa’ya geçişinde önemli bir transit noktası. Sudza, ayrıca 10 gündür devam eden operasyonda Ukrayna tarafından ele geçirilen en büyük yerleşim yeri olmasıyla da dikkat çekiyor.

Rus gazının boru hattıyla Ukrayna’ya tek giriş noktası ve Avrupa’ya uzanan Suca giriş noktasında yaşanan gelişmeler nedeniyle Avrupa’daki doğal gaz fiyatları bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. ( Murat Usubali – Anadolu Ajansı )

Ukrayna kritik ilerleyişine devam ederken asıl amaçlarının Rusya topraklarının ele geçirilmesi olmadığı yönünde bir açıklama geldi. Zelenski’nin danışmanlarından Mihail Podolyak, söz konusu operasyonun amacının Moskova’yı adil bir müzakere sürecine çekmek için atılan bir adım olduğu yorumunu yaptı.

Operasyon ilk başladığında da uzmanlar, Ukrayna’nın müzakere masası için elini güçlendirmek amacıyla böyle bir yola girdiğini ifade ediyordu.

Ukrayna Rusya topraklarında ilerliyor: ‘1150 Kilometrekarelik alan kontrolümüzde’