Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinden dakikalar önce Yargıtay başkanıyla aynı odada bulunduğu bir fotoğraf yayımlandı.

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmeden dakikalar önce çekilen bir fotoğrafında, Bağdat’ın Kazımiye bölgesindeki askeri istihbarat teşkilatı binasına ait bir odada, dönemin Yargıtay Başkanı Munir Haddad ile karşılıklı oturduğu görülüyor.

35 yıllık iktidarında çok sayıda katliam yapan Saddam Hüseyin, Duceyl’de 1982’de 148 Iraklı Şii’nin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkum edilerek idam edildi.

İdamından dakikalar önceki fotoğrafta Saddam Hüseyin’in üzerinde siyah bir palto, kafasında siyah bir bere ve beyaz plastikten kelepçe ile bağlı ellerinde Kuran-ı Kerim tuttuğu görülüyor. Dönemin Başsavcısı Munkiz el-Faraun da fotoğrafta yer almış.

Feyli Kürt olan Yargıç Munir Haddad, 30 Aralık 2006’da, Saddam’ın idamından dakikalar önce çekilen fotoğraf hakkında Rudaw’a konuştu. Haddad, fotoğrafın çekildiği sırada Saddam aleyhindeki kararı okuduğunu söyledi.

Saddam’ın kararı duyduktan sonra çok öfkelendiğini belirten Haddad, eski liderin ABD’ye ‘işgalci’ dediğini ve İsrail, İran ve Kuveyt’i de suçladığını anlattı. Kürt yargıç, “Saddam bize de sözlü saldırıda bulundu ve bizi işbirlikçilikle suçladı. Birçok dış gücün ve devletin uşağı kendisi değilmiş gibi konuştu” dedi.

Haddad, Saddam’ı idama gönderirken elindeki Kuran’ı alıp avukatı Avad Ahmed Bender’e verdiklerini de sözlerine ekledi.

Çarpıcı araştırma: Iraklıların çoğu, ‘Saddam zamanı daha iyiydik’ diyor