Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han devlet sırlarını sızdırdığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Han'ın partisi PTI kapalı yapılan duruşmanın "düzmece" olduğunu söyledi.

Pakistan’ın 2022’de güven oylamasıyla düşen eski Başbakanı İmran Han’ın partisi Tehreek-e-Insaf’ın (PTI) açıklamasına göre İmran Han devlet sırlarını sızdırdığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Halk arasında “şifre davası” olarak bilinen davaya göre Han Mart 2022’de Pakistanlı bir diplomatın ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle yaptığı toplantıya dayanarak yazdığı şifreli diplomatik yazışmaları sızdırmakla suçlanıyor. Han söz konusu belgenin 2022 yılında güvensizlik oylamasıyla görevden alınmasının aslında onu iktidardan uzaklaştırmak amacıyla kurulan komplonun kanıtı olduğunu savunuyor.

Eski başbakan daha önce pek çok kez dile getirdiği gibi Pakistan’ın siyaset sahnesinden kişilerin kendisini görevden almak için ordu ve ABD ile bir komplo kurduğunu iddia etmişti. Taraflar ise Han’ın suçlamalarını reddetmişti.

Duruşma Han ve eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi’nin iktidardayken yolsuzluk yaptıkları suçlamasıyla tutulduğu Rawalpindi’deki Adiala Hapishanesi’nde, “devlet sırları yasası ihlali” uyarınca kurulan kapalı kapılar ardındaki mahkemede yapıldı. Han’ın partisi PTI Han ve Kureyşi’nin basının ya da halkın erişimi olmadığı “düzmece bir davada” 10’ar yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

PTI’nin duruşmaya “düzmece” demesinin nedeni iddia makamının da savunma makamının da hükümet tarafından atanan avukatlardan oluşması ve tanıkların çapraz sorgulanmasına izin verilmemesi. İmran Han’ın eski danışmanı Syed Zülfikat Buhari “Bunun önceden belirlenmiş bir karar ve hüküm olduğu açık. İmran Han’ın hukuk ekibine konuşma fırsatı bile verilmedi. Duruşma yaklaşan seçimler öncesinde İmran Han’ı mahkum etmek için alelacele yapıldı” diye tepki gösterdi. Buhari cezanın askıya alınması umuduyla üst mahkemeye itiraz edeceklerini” söyledi.

Davalara rağmen halk arasında hâlâ popüler

Han’ın güven oyuyla düştüğü günden bu yana karşı karşıya kaldığı pek çok hukuki mücadelenin sonuncusu olan ceza 8 Şubat’ta yapılması planlanan parlamento seçimlerinin öncesinde geldi. Han başka sebeplerden hapiste tutulduğu için zaten seçime katılamayacaktı. Han yaklaşan seçimlerde aday olamamasına rağmen halk arasındaki popülerliği nedeniyle önemli bir siyasi güç olmaya devam ediyor.

Eski lider görevden alındıktan sonraki haftalarda ülke genelinde mitingler düzenlemiş, mitinglere on binlerce kişiyi çekmeyi başararak büyük bir kitle desteğinin arkasında olduğunu göstermişti. Bu mitinglerden birinde Han’a suikast girişimi olmuş, eski lider saldırıdan bacağındaki yarayla kurtulmuştu.

Ancak suikasttan kaçsa da hukuki süreçten kaçamadı. Han’ın hedef alındığı suçlamalardan biri yolsuzluktu ve Pakistanlı siyasetçi bu suçtan üç yıl hapis cezası aldı.

Han’ın konuşmalarının televizyon kanallarında yayınlanması da yasaklandı. Bu süreçten yalnız Han değil partisinin önde gelenleri de etkilendi. Han’ın pek çok çalışma arkadaşı tutuklandı, PTI altında seçimlere katılmak isteyen kişilerin başvuruları çeşitli gerekçelerle reddedildi. Parti üyeleri tutuklanmakla da kalmadı, PTI’nin miting düzenlemesi de engellendi. Gelecek haftaki seçimlerden önce seçim komisyonu PTI’nin sembolü kriket sopasının kullanımına da yasak getirdi.

Pek çok analist önümüzdeki haftaki parlamento seçimlerinin demokratik olmayacağı görüşünde. Seçimin şu anki favorisi arkasında ordu desteği olduğu söylenen, üç kez başbakanlık yapmış Navaz Şerif. İlginç olan şu ki Şerif de zamanında yolsuzluk suçlamasıyla görevden alınmış ve dört yıl sürgünde yaşamak zorunda kalmıştı. O dönem yaşadıklarından orduyu sorumlu tutan Şerif geçen yıl ülkeye döndü ve daha önce çarptırıldığı “ömür boyu siyasetten men” cezasından aklandı.

Pakistan’ı gergin günler bekliyor: Sürgündeki eski lider Navaz Şerif ülkesine döndü