Türkiye-Avusturya maçında attığı iki golle Türkiye’nin çeyrek finale çıkmasına yardım eden futbolcu Merih Demiral’in sevincini bozkurt işaretiyle yapması günlerce hem Türkiye’de hem de dünyada tartışma konusu oldu. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser olayın ardından Merih Demiral’ın cezalandırılmasını istemiş, “Türk aşırı sağcılarının işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. UEFA’nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” demişti. Sonuç olarak Merih iki maç ceza alarak Hollanda maçına çıkamamıştı. Türkiye’nin EURO 2024 yolculuğu Hollanda maçında sonlansa da bozkurt işareti Almanya’da sorun olmayı sürdürüyor.
Almanya’nın kuzeyindeki Bremen kentindeki okullara ilginç bir yasak getirildi: Öğretmenlerin sınıfta sessizliği sağlamak için kullandığı el hareketi bozkurt işaretine benzediği için söz konusu sessizlik işareti kent genelinde yasaklandı.
Bozkurt işaretinin birebir aynısı olan ancak anlamı farklı olan ve eğitimciler tarafından “sessiz tilki” olarak adlandırılan bu el hareketi çocuklara susup öğretmenlerini dinlemeleri gerektiğini anlatıyordu. Eğitimcilere göre epey de yararlı bir işaretti. Ancak Bremen’deki yetkililer bu el hareketinin, “bozkurt” işareti ile karıştırılma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Diplomatik krize yol açmıştı
Bozkurt işareti Avusturya ve Fransa’da yasaklı bir işaret olsa da Türklerin yoğun bir şekilde yaşadığı Almanya’da yasak değil. Buna rağmen Faeser biraz önce belirttiğimiz sert tepkiyi verip Merih’in hareketini kınamıştı. Hatta iki ülke arasında diplomatik bir krizin fitili ateşlenmiş, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.
Merih’e verilen iki maç men cezasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kararı “haksız ve önyargılı” olarak nitelemiş, hızını alamayıp Kazakistan’dan Almanya’ya gelmişti. Hollanda ile oynanacak çeyrek final maçını izlemeden önce gazetecilere konuşan Erdoğan, “Kimse Almanların formalarında kartal var diyor mu? Kimse kalkıp da Fransızların formasında horoz var, niye horozlanıyorsun diyor mu?” diye tepki göstermiş ve Merih’in o hareketi sadece heyecanını göstermek için yaptığını söylemişti.
Öğretmenler ‘modası geçmiş’ buluyor
Bremen Eğitim Müdürlüğü Sözcüsü Patricia Brandt, sessiz tilki hareketinin yasaklanıp yasaklanmaması konusunun uzun süredir tartışıldığını ancak artık başka seçeneklerinin kalmadığını söyledi. Brandt “El hareketinin siyasi anlamı, Bremen şehrinin değerleriyle kesinlikle bağdaşmıyor” dedi.
Öte yandan eğitimcilerin zaten hareketi son zamanlarda “pedagojik olarak modası geçmiş, çok kuralcı ve küçümseyici” görmeye başladığını da sözlerine ekledi. Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Stefan Düll, geçen hafta öğretmenlere seslenerek anaokullarında ve ilkokullarda çocukları sessiz olmaya teşvik etmenin başka yolları olduğunu söylemişti.
Bu arada sessiz tilki hareketi sadece Almanya’da değil, dünyanın dört bir yanında öğretmenler tarafından kullanılıyor. EURO 2024’te alevlenen tartışma, Almanya ve dünyanın geri kalanında sessiz tilkinin yasaklanmasına neden olur mu zaman gösterecek.