Rusya'nın Çin sınırına yakın bir bölgesinden Sahalin'e doğru şişme botla yola çıkan Pişugin ağabeyi ve yeğeninden 66 gün boyunca haber alınamadı. Sonra şans eseri bulunan şişme botta hayatta kalan bir tek Pişugin'di. 66 günlük kabusta neler olmuştu?

Şişme botla buz gibi denizlerde sürüklenerek kaç ay hayatta kalınabilir? 46 yaşındaki Rus Mihayil Pişugin tam 66 gün hayatta kaldı. Aslında bu yolculukta yanında kardeşi ve yeğeni de vardı ama onlar kısa sürede öldü, geriye bir tek Pişugin kaldı. Eşi Yekaterina’ya göre 100 kilo olan Pişugin’in hayatta kalmasını sağlayan şey iri kıyım bir adam olmasıydı. Medyada yer alan haberlerde Pişugin’in bulunduğunda 50 kilo kaldığı yazıyor.

Hikayeyi biraz baştan saralım. Pişugin 49 yaşındaki ağabeyi Sergey ve 15 yaşındaki yeğeni İlya Rusya’nın Çin sınırına 30 km uzaktaki Habarovsk şehrinden şişme katamaranla Sahalin Adası’na doğru 9 Ağustos’ta yolculuğa çıktı. Aslında kardeşler Sibirya’nın Ulan-Ude şehrindendi, ama Pişugin Sahalin’de şoför olarak çalışıyordu. Komsomolskaya Pravda gazetesine göre Pişugin ağabeyiyle yeğenini Sahalin’deki evinde misafir etmek istemişti. Balinaları görmek için bir deniz gezisi bile planlamıştı.

Ancak şimdilik masum görünen bu yolculuk başladıktan sonra katamarandan haber alınamadı. Ta ki yola çıkışlarından 66 gün sonrasına kadar. Katamaran yola çıktığı yerden yaklaşık bin kilometre uzakta Ohotsk Denizi’nde pazartesi günü yanından bir balıkçı teknesinin geçmesi sayesinde bulundu. Yayınlanan bir videoda can yeleği giymiş sakallı bir adamın balıkçılara “Hiç gücüm kalmadı” diye bağırdığı görülüyor. Katamaran bulunmasına bulunmuştu ama içindeki canlı insan sayısı eksilmişti. Teknede Sergey ve İlya’nın cesetleri vardı.

Yanlarında yeterli erzak yoktu

Nasıl olmuş da Pişuginler bir türlü bulunamamıştı? Aslında kurtarma ekipleri birkaç gün sonra teknenin akıntıya kapılıp Kamçatka’ya doğru sürüklendiğinden şüphelenip helikopterleri sahaya sürmüştü. Arama çalışmaları üç kez başlayıp sonlandırılmıştı. İlya’nın annesi Krasnoyarsk’taki savcılardan yardım istemiş, biriktirdiği parayla uzmanlar tutarak onların da aramalara katılmasını sağlamıştı.

Rus haber ajansı RIA Novosti’ye bunun bir mucize olduğunu söyleyen Yekaterina adamların yanlarına sadece iki hafta yetecek kadar yiyecek ve su aldığını anlatıyor. Buna göre üçlünün yanında 20 litre kadar su vardı. Yağmur suyu toplayarak su miktarlarını artırma fırsatı da yakalamışlardı. Yiyecek olarak da yanlarında kurutulmuş erişte ve bezelye vardı. Ama bunların da bir sınırı vardı. Yekaterina’ya göre eşinin hayatta kalmasını sağlayan şey koca cüssesi oldu. Yola çıkarken 100 kilo olan Pişugin 66 gün sonra bulunduğunda 50 kilo kaybetmişti.

Balıkçı teknesi Pişugin’i Magadan kentine getirerek sağlık yetkililerine teslim etti. Sedyeye yatırılan adamın bilinci hâlâ açıktı. Hastanenin başhekimi Yuri Lednev 46 yaşındaki adamın durumunun fena olmadığını, ama hipotermi geçirmiş olabileceğini söyledi. Pişugin’i kurtaran tekne cesetleri de yanlarına almayı unutmamıştı.

Ağabeyiyle yeğeninin başına ne gelmişti?

Pişugin balıkçılara yeğeninin eylül ayının başlarında öldüğünü anlatmış. Kardeşi de yeğeninden yaklaşık üç hafta sonra hayatını kaybetmiş. Hem Sergey’de hem de Pişugin’de uzun süre oturmaktan yaralar oluşmaya başlamıştı. Sergey temizlenmeye çalışırken buzlu suya düşmüştü. Pişugin onu kurtarmışsa da 49 yaşındaki adam çok geçmeden hipotermiden ölmüştü. En azından Pişugin’in hikayesi bu şekilde.

Artık hayatta kalan tek kişi olan Pişugin, dalgalara kapılıp da tekneden düşmesinler diye kardeşiyle yeğeninin cesetlerini tekneye bağlamıştı. Olur da çevreden balıkçı ya da yolcu gemileri geçerse diye can yeleklerini de teknenin yan tarafına asmıştı.

Rus yetkililer ortada olası bir güvenlik ihlali olup olmadığından emin olmak için soruşturma başlattı. Bu da Pişugin’in cezai suçlamayla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Eğer suçlu bulunursa yedi yıl kadar hapis cezası alabilir.

İki kadın dağcının ölüm kalım hikayesi: Altı bin metre yüksekte -15 derecede yiyeceksiz üç gece