46 yaşındaki Tangaraju Suppiah, 2018 yılında 1 kiloluk esrar kaçakçılığına yardım ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Yakalandığı zaman Tangaraju’nun üzerinde esrar yoktu ancak savcılar telefon numaralarından yola çıkarak 46 yaşındaki adamın uyuşturucu kaçakçılığını koordine eden kişi olduğunun tespit edildiğini söyledi. Tangaraju, uyuşturucu kaçakçılığıyla ilişkilendirilen kişilerle temas kuran kişinin kendisi olmadığını savunsa da bu beyanları mahkemeyi ikna etmeye yetmedi.
Singapur yasalarına göre üzerinde 500 gramdan fazla esrar bulundurmak idam cezasıyla sonuçlanabiliyor. Tangaraju’nun durumunda da bu yaşandı. Singapur Cezaevi Servisi’nin (SPS) Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği bilgiye göre, Tangaraju dün Changi cezaevinde idam edildi.
Tangaraju, geçen yıl kasım ayında temyiz başvurusunda bulunarak, savunmasını bizzat kendisi yapmıştı. Aktivistler, hem Tangaraju’nun avukata ve çevirmene erişmekte yaşadığı zorluklar hem de mahkemeye sunulan delillerin yetersizliği sebebiyle davanın ele alınış şekline ilişkin endişelerini dile getirdi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Singapur’a idam kararını acilen yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu, İngiliz iş insanı Richard Branson da aynı şekilde idamın durdurulmasını istedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Phil Robertson idam kararını ‘çirkin’ olarak nitelendirdi.
Tangaraju’nun idamından bir gün önce ailesi sosyal medyada yayımladıkları videoda Singapur Devlet Başkanı Halime Yakub’a seslenerek infazı durdurmasını talep etti. Yeğeni, “Amcam çok iyi bir adamdı, ne eğitimi ne de parası vardı ama bize bakmak için çok çalıştı” diyerek idam saatine kadar umutlarını koruyacaklarını dile getirdi.
With less than 10 hours to go before his scheduled hanging, his niece and nephew are appealing to the public to continue calling on President Halimah Yacob and the Singapore government to show mercy and stop his execution.#StopTheKilling #SpareTangaraju pic.twitter.com/fKWEaDwbtd
— Transformative Justice Collective (@tjc_singapore) April 25, 2023
Singapur hükümeti ise idam cezasının, uyuşturucuyla bağlantılı suçlara karşı caydırıcı bir etkisi olduğunu ve halk tarafından geniş çapta destek gördüğünü söylüyor. Ülke geçen yıl aralarında öğrenme güçlüğü çeken Malezyalı Nagaenthran K Dharmalingam’ın da bulunduğu 11 kişiyi uyuşturucuyla bağlantılı bularak idam etti.