Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 13 yaşındaki bir çocuk, öğrencisi olduğu okulda katliam yaptı. 9 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin ise yaralandığı saldırıda 13 yaşındaki çocuk cezai ehliyeti olmadığı için yargılanmayacak. Sırbistan'da şimdi cezai ehliyet yaşını 12'ye düşürmek tartışılıyor.

Belgrad’daki Vladislav Ribnikar İlkokulu’nda dün sabah meydana gelen silahlı saldırıda sekiz öğrenci ve bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Saldırıda altı öğrenci ve bir tarih öğretmeni olmak üzere yedi kişi ise yaralandı.

Saldırının ardından polisi aradığı söylenilen çocuk, okul bahçesinde tutuklanmayı bekledi. Sırbistan İçişleri Bakanı Bratislav Gasic’e göre saldırıyı gerçekleştirdiği okulda öğrenci olan çocuk saldırıyı gerçekleştirebilmek için evden babasına ait ruhsatlı iki silah getirdi. Polis şefinin aktarımına göre çocuğun çantasında 9 mm’lik bir tabancı, düşük kalibreli bir tabancı ve dört molotof kokteyli olduğunu söyledi.

Saldırının önceden planlanmış olduğunu söyleyen yetkililer, şüpheli çocuğun anne ve babasını da tutukladı. Babanın daha önce oğluyla birlikte atış poligonuna gittiği bildirildi. Çocuğun saldırıyı niçin gerçekleştirdiği ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Vucic cezai ehliyet yaşını düşürmek istiyor

13 yaşındaki çocuğun özel bir psikiyatri kliniğine yerleştirileceğini söyleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, zanlının pişmanlık göstermediğini de sözlerine ekledi.

Ülke silahlı saldırının şokunu yaşarken Vucic, düzenlediği basın toplantısında hükümetin ülkedeki cezai ehliyet yaşını düşürmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi. Sırbistan’da çocuk suçlularla ilgili mevcut yasa, reşit olmayanların cezai olarak suçlanabilmeleri için en az 14 yaşında olmalarını zorunlu kılıyor.

Vucic ise bu yaşın 12’ye indirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu saldırının sorumlusu 13 yaşında olduğu için cezai olarak sorumlu tutulmayacak.

Görüşünü ‘günümüzde çocuklar daha çabuk olgunlaşıyor’ sözleriyle savunan Vucic, hükümetin öneriyi değerlendirirken hukukçulara ve uluslararası yasalara danışması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Vucic ayrıca okullarda her altı ayda bir zorunlu uyuşturucu testleri yapılmasını önererek hükümetin okullarda daha fazla polis memuru bulundurmak için çalışacağını söyledi.

Futbol sefası faciayla bitti: 10 ölü, 5 yaralı