Fransa'da, kurdukları şirketin varlıklarını zimmetine geçirip iflas bildirmeye dayanan bir sistem oluşturan ve iflas sistemiyle çok sayıda şirket üzerinden usulsüzlük yaptığına karar verilen Türk asıllı çiftin itirazı reddedildi. Çiftin yenilikçi iflas sistemi tekrar yargılamada suçlu bulundu.

Fransa’da Arras kentinde Sulh Ceza Mahkemesi, itiraz üzerine hapis ve para cezasına mahkûm edilen Türk asıllı bir çiftin davasını inceledi. Yerel gazete La Voix du Nord’un detaylarını aktardığı mahkemede, savcılık iddianamesinde çiftin ‘iflas sistemi’ oluşturarak çok sayıda şirket kurup onlar üzerinden usulsüzlük yaptıkları öne sürülüyordu.

2021’de zimmete para geçirme, kaçak işçi çalıştırma, güveni kötüye kullanma ve maaş bordrolarını kanuna uygun düzenlememe suçlarıyla ertelenmiş hapis ve para cezaları alan çiftin itirazı üzerine dava tekrar ele alındı.

Türk asıllı inşaat ustası H.A ve partneri S.V’nin bu suçları iyi hazırlanmış bir sisteme dayanarak işlediği öne sürülürken, Euronews’ün haberine göre iddianamede bahsedilen sistem şöyle işliyor:

O dönem 36 yaşında olan ve kumar bağımlısı olduğu tespit edilen H.A, çalışanlarını devlete bildirmeden bir inşaat şirketi kurdu.

H.A, müşteriler fiyat tekliflerini imzalayıp ön ödemeleri yaptığında, çoğunlukla işe başlamadan önce parayı ve şirketin taşınmazlarını kendi ve partneri S.V’nin zimmetine geçiriyordu. H.A ayrıca, şirket hesabından yüklü miktarda nakit çekerek Türkiye’ye gönderiyordu. İflas eden şirketin işleri bitince, zimmete geçirilen paranın bir kısmıyla finanse edilen, bazen başka kişiler adına yeni şirketler kuruluyordu. En az 6 şirket kuruldu.

İki yıl ve altı ay hapis ile 20 bin ve 2 bin euro para cezası

Soruşturma polisinin ‘H.A Sistemi’ adını verdiği düzenle 2001-2006 arası her biri birkaç yüz bin euroluk önemli borçlarla tasfiye edilen en az 6 şirket kurulmuş. Savcıya göre 226 bin euro zimmete geçirildi, 68 bin euroyla kumar borcu ödendi, kalanıysa yabancı hesaplara aktarıldı ya da yeni şirketler finanse edildi.

Savcılık, H. A. ve eşi için sırasıyla iki yıl ve altı ay hapis cezası ile 20 bin ve 2 bin euro para cezası talep ederken, mahkemeye katılamayan müvekkilleri için hoşgörü talebinde bulunan savunma avukatı, “2008’de tüm ticari faaliyetlerini durdurdular ve o zamandan beri güvencesiz koşullarda yaşıyorlar. H. A. Türkiye’den geldi, okuma yazma bilmiyordu ve yönetim ya da muhasebe konusunda hiçbir fikri yoktu. Daha çok beceriksizliğinin kurbanı oldu.” savunması yaptı.

Bu savunma mahkemede karşılık bulmadı ve savcılığın taleplerine büyük ölçüde uyularak H.A.’ya yönelik para cezası dışındaki karar onandı. 20 bin euroluk para cezasınınsa ertelenmesi hükmü verildi. H.A ayrıca, güveni kötüye kullanma suçlamasından beraat etti.

Çıtır çıtır şampiyona: Fransa en iyi patates kızartmasını seçecek