Mısır Aralık ayındaki seçimlere hazırlanıyor. 2014 yılındaki darbeyle ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Mısır Cumhurbaşkanı ve Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Mursi’yi deviren Abdulfettah el Sisi, o günden bu güne ülkeyi yönetiyor. Orta Doğu’nun en eski İslamcı örgütlerinden biri olan ve İhvan olarak da bilinen Müslüman Kardeşler’e savaş açan Sisi, üçüncü dönem için de adaylığını açıkladı.
Eski general yeni cumhurbaşkanı, ülkenin önde gelen siyasetçilerinin katıldığı ‘Vatanın Hikayesi’ isimli üç günlük ulusal konferansın sonunda, televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında, adaylığını ilan etti. Konferansa katılanların alkışları ve tezahüratları arasında konuşan Sisi, “Yeni bir başkanlık dönemi hayalini tamamlamak üzere yeniden aday olmaya karar verdim” sözlerini dile getirdi.
Mısır’da 2019 yılında yapılan referandumla cumhurbaşkanlığı süresi 4 yıldan 6 yıla uzatılmıştı. Bu bağlamda da Sisi’nin zaten sözkonusu Anayasa değişikliğinin ardından yeniden aday olması ve üçüncü dönemi garantilemesi beklenen bir adımdı. Ülkede birinci turu 10-12 Aralık tarihlerinde düzenlenecek ve üç gün sürecek seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50 üzerinde oy alamaması durumunda 8-10 Ocak tarihlerinde ikinci tura gidilecek.
Seçimlerde tahminen 65 milyon Mısırlının oy kullanma hakkına sahip olduğu belirtiliyor. Yurt dışında yaşayan Mısırlılar ise 1-3 Aralık tarihlerinde oy kullanabilecek.
Sisi, 2014 ve 2018 yıllarında yapılan seçimlerde yüzde 97 gibi bir oranla kazandığını ilan etmişti.
Bu seçimlerde de Sisi karşısında adaylığını açıklayan kişiler var ancak şanslarının düşük olduğu belirtiliyor.
Sisi karşısındaki adaylar kimler?
Mısır’da aralık ayında gerçekleşecek seçimler için bugüne kadar aday olma niyetini beyan edenler arasında Vefd Partisi lideri Abdül Samed Yamama, eski Vefd Partisi milletvekili Fuad Bedrevi, Demokratik Barış Partisi başkanı Ahmed El-Fadali ve Cumhuriyet Halk Partisi başkanı Hazim Muhammed Ömer yer alıyor.
Yedi siyasi partiden oluşan bir koalisyon olan Sivil Demokratik Hareket’ten de üç potansiyel cumhurbaşkanı adayı çıkıyor; Onur Partisi eski başkanı Ahmed Tantavi, Sosyal Demokrat Parti Başkanı Farid Zahran ve Anayasa Partisi başkanı Gamila İsmail.
İnsan hakları örgütleri ve Batılı hükümetlerce sık sık eleştirilen Sisi’nin yönetimi boyunca binlerce muhalif ya susturuldu ya da hapse atıldı. Şimdi de seçimlerde aday olacak diğer adaylar baskı altında olduklarını ifade ediyor.
Sisi’nin büyük ölçüde kazanması beklenen seçim, Mısır’ın ekonomik kriz, rekor enflasyon, hızla değer kaybeden yerel para birimi ve siyasi muhalefetin adaylarının taciz ve sindirmeye maruz kaldığı iddialarıyla boğuştuğu bir döneme denk geliyor.
En dikkat çeken rakip: Tantavi
Şu ana kadar yaklaşan seçimlerde aday olma niyetini dile getiren dört aday arasında en dikkat çekeni eski milletvekili Ahmed Tantavi.
Bu ayın başlarında The Citizen Lab tarafından hazırlanan bir rapor, Tantavi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından Avrupa menşeli casus yazılımlar tarafından birkaç kez hedef alındığını ortaya koymuştu.
Bu arada Tantavi’nin adaylığının Müslüman Kardeşler tarafından desteklendiğini de belirtmek gerek.
Tantavi’nin seçim kampanyası için servis edilen bir videoda ise destekçilerinin 2011’de Hüsnü Mübarek’i deviren Tahrir Devri srıasında popüler olan, ‘Ekmek, özgürlük, sosyal adalet’ sloganlarını atması da dikkat çekmişti.
Sisi halktan ‘fedakarlık yapmalarını’ istedi
Dünyanın en büyük buğday ithalatçısı konumundaki Mısır, uzun süredir bir ekonomik krizin pençesinde. Uzun süreli kemer sıkma politikaları ve Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle para birimi ‘Mısır Pound’u son 18 ayda dolar karşısında yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Üçüncü dönem için adaylığını açıkladığı konferansta hükümetin plan ve projelerini anlatan Sisi, fiyat artışlarının devamı nedeniyle Mısırlılardan fedakarlık yapmalarını da istedi.
Sisi, 2013 yılında Müslüman Kardeşler teşkilatının demokratik yollarla seçilmiş lideri Muhammed Mursi’nin devrilmesine liderlik ettikten sonra iktidara gelmişti. Eski Mısır Savunma Bakanı, 2013 askeri darbesinin ardından muhalefete karşı büyük bir baskı başlatmıştı.