Sudan'da 15 Nisan'da başlayan çatışma nedeniyle 100 bin kişi ülkeyi terk etti. Ülke içinde 344 bin kişinin yerinden olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlara göre çatışmalar sona ermezse felaket kapıda.

Birleşmiş Milletler, 15 Nisan’da Sudan’da başlayan şiddetli çatışmalar nedeniyle 100 binden fazla insanın ülkeden kaçtığını açıkladı. Yetkililer, çatışmanın sona ermemesi halinde bir felaket yaşanacağını öngörüyor. Ülke içindeki göç 344 bin kişi olarak tahmin edilirken, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalar ateşkese rağmen sürüyor.

BM Sudan özel temsilcisi Volker Perthes, iki tarafın ‘istikrarlı ve güvenilir’ bir ateşkes için görüşmelere başlamayı kabul ettiğini belirtirken, gerçekleşmesi halinde bu, çatışmaların başlamasından bu yana iki taraf arasında yapılacak ilk görüşme olacak. Çatışmalarda 500’den fazla kişi öldü, 4000’den fazla kişi yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bölge direktörü Ahmed el Mandhari’nin açıklamasına göre sağlık tesislerine yönelik saldırılar endişe verici boyutta: “Şu ana kadar sağlık tesislerine yönelik yaklaşık 26 saldırı bildirildi. Bu saldırılardan bazıları sağlık çalışanlarının ve bu hastanelerdeki sivillerin ölümüyle sonuçlandı. Ayrıca bu hastanelerin bazılarının askeri üs olarak kullanıldığını ve personeli, hastaları bu sağlık tesislerinden attıklarını biliyorsunuz.”

Sudan’daki çatışmada yeni endişe: Darfur’da iç savaş çıkabilir