Almanya, Taliban’ın Afganistan’da gücü ele geçirmesinden 3 yıl sonra ilk kez toplu bir biçimde Afganları sınır dışı etti. Hükümet sözcüsü Stefan Hebestreit sınır dışı edilen Afganların hepsinin sabıkasının olduğunu ve “Almanya’da kalmaya hakları olmadığın” belirtti. Saxony eyaleti, sınır dışı edilenleri taşıyan Katar Havayolları’na ait uçağın 06:56’da Kabil’e inmek üzere kalktığını açıkladı.
Almanya’nın tümünde yakalanan Afganlar Leipzig’de toplandı. Alman medyası, sınır dışı edilenlerin tamamının erkek olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanı Nancy Feaser, X üzerinden yaptığı paylaşımda “Güvenliğimiz önemli, anayasamız bunun için var” dedi.
Almanya, Taliban’la bütün diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bu nedenle sınır dışı edilenlerin güvenliğini sağlamak için başka kanallarla iletişim kurmak zorunda. Alman dergisi Der Spiegel’in haberine göre, aylardır süren “sınır dışı operasyonu” için Katar, Taliban ve Almanya arasında görüşmeleri sağladı. Hükümetin bu operasyonun aylardır sürdüğünü söylemesine rağmen bir anda yaşanan toplu sınırdışılar, Solingen’de bir hafta önce yaşanan bıçaklı saldırıyı akıllara geldi.
Solingen’de ne olmuştu?
Almanya’nın Solingen kentinde bir festivalde yaşanan bıçaklı saldırı sonucunda üç kişi ölmüştü. Beşinin durumu ağır 8 kişi de yaralanmıştı. Polis de saldırganı bulmak için insan avı başlatmıştı. Hemen ardından saldırıyı 15 yaşında bir çocuğun gerçekleştirdiği iddia edilmiş fakat failin o olmadığı anlaşılmıştı. Almanya, saldırının faili olarak 26 yaşında bir Suriyeliyi tutuklamış, ardından terör örgütü IŞİD de saldırıyı üstlenmişti. Solingen saldırganının da sığınma talebi reddedilmesine rağmen Almanya’da bulunmaya devam eden bir Suriyeli olduğu ortaya çıkmıştı.
Resmi verilere göre geçen yıl Almanya’da 70 binden fazla mülteciye, saldırganla aynı koruma statüsü verildi. Gelecek yıl yapılacak seçimler için şimdiden büyük kan kaybeden Şansölye Olaf Scholz pazartesi sabahı saldırı bölgesini ziyaret etmiş, konuşmasında da sığınma talebi reddedilmiş kişileri sınırdışı etme konusuna odaklanmıştı. “Almanya’da kalamayan ve kalmaması da gereken kişilerin geri gönderilmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız” diyen Scholz hükümetinin halihazırda onayladığı sınırdışı etme işlemlerini hızlandıran değişikliklere işaret etmişti.
IŞİD’in saldırıyı üstlenmesinin ardından Almanya’nın göçmen karşıtı aşırı sağı da harekete geçti. Merkez sağ lideri Friedrich Merz Suriye ve Afganistan’dan gelen mültecilerin Almanya’ya artık kabul edilmemesini talep etti. Bıçaklı saldırıdan iki gün sonra da aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) gençlik kanadı, hükümeti sığınma talebi reddedilmiş göçmenleri sınır dışı etmek için daha fazlasını yapmaya zorlayacak protestolar düzenlemeleri için destekçilerine çağrı yaptı.
Mülteci karşıtlığı büyüyor, aşırı sağ yükseliyor
Almanya’nın aşırı sağcı partisi AfD tahminlere göre Pazar günü gerçekleşecek eyalet seçimlerinde doğuda en az iki eyalette yükselişe geçecek. Bu yükseliş, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un üzerinde baskı yaratabilir.