Dünyanın en büyük yolcu gemisi olarak tasarlanan Icon of the Seas'in yapımı Finlandiya'da tamamlandı. Ekim ayında Royal Caribbean filosuna dahil edilmesi planlanan gemi, deneme amaçlı ilk kez açık sulara çıktı.

Dünyanın en büyük gemisi olacağı söylenilen Royal Caribbean International’s Icon of the Seas gemisi, 365 metre uzunluğunda ve 250 bin 800 ton ağırlığında. Bu, iki CN Kulesi’ni denizde batmadan tutabilmek anlamına geliyor.

CN Kulesi.

Royal Caribbean International, son teknoloji kullanılarak ve şirketin 50 yıllık geçmişinde öğrenilenler baz alınarak geliştirildiğini belirttiği Icon of the Seas’in yolcu gemiciliği sektöründe ‘zirve’ olacağını söylüyor.

İlk denize açılış testlerini 22 Haziran’da tamamlayan gemiyle ilgili yapılan açıklamada, “İlk deniz denemelerinde yüzlerce mil yol kat eden Icon of the Seas’in ana motorları, gövdesi, fren sistemleri, dümeni, gürültü ve titreşim seviyeleri test edildi. Hava koşullarından dolayı kalkışı gecikmesine rağmen her şey programa uygun bir şekilde zamanında tamamlandı” denildi.

Icon of the Seas, keşfedilecek 20 güverteye sahip olacak. Fotoğraf: Royal Caribbean

Ocak 2024’te Karayip sularına yelken açması beklenen geminin, 5610 yolcu ve 2350 mürettebatı rahatlıkla taşıyabileceği düşünülüyor. Geminin en vurucu noktası ise dünyanın deniz üzerindeki en büyük su parkına ev sahipliği yapacak olması. Bu parkta altı su kaydırağı olacak, daha sakin bir deneyim yaşamak isteyenleri ise yedi havuz ve dokuz jakuzi bekliyor.

Temiz enerjiye geçiş

Finlandiya’nın Turku kentinde, Avrupa’nın önde gelen gemi yapımcılarından Meyer Turku tersanesinde inşa edilen geminin sahibi Michael Bayley, bu yılın başlarında düzenlenen bir basın toplantısında, geminin 2024’teki ilk yolculu seferine çıkmadan önce 26 Ekim’de Royal Caribbean filosuna katılacağını söylemişti.

Icon of the Seas’in bir diğer özelliği ise Royal Caribbean International’ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve yakıt pili teknolojisiyle çalışan ilk gemisi olacak olması. Bu yönüyle şirketin temiz enerjiye geçişinin de bir parçası haline geliyor.

Dünyanın en büyük yolcu gemisi unvanını şu anda Royal Caribbean filosundaki başka bir gemi olan Wonder of the Seas taşıyor. İlk seferini geçen yıl yapan Wonder of the Seas, 340 metre uzunluğunda.

İnternet kullanıcılarına gün doğdu

Şirketin ‘Bu gemiyi Tanrı bile batıramaz’ gibi iddialı bir çıkışı olmasa da hakkındaki söylentiler şimdiye kadar ön satışlarda rekor kırmasına vesile oldu. Bu yeni ‘dünyanın en büyük gemisi’, geçen haftayı Titanik keşfine çıktıktan kısa bir süre sonra irtibatın kesildiği Titan denizaltının batmasını ve bunun akabinde içindeki beş milyarderin ölümünü konuşarak geçiren internet kullanıcılarına Titanik şakaları yapmak için yeni fırsatlar yarattı.

Bazı kullanıcılar, 1997 yapımı ‘Titanik’ filminin hit şarkısı ‘My Heart Will Go On’a gönderme yaparak, “Gelecek yıl Celine Dion’un yeni hiti geliyor” derken, bazıları da “Titanik’in yan filminin geleceğini bilmiyordum” gibi şakalar yaptı.

İçe çöküp batan denizaltı Titan’da basit konum bulma teknolojisi bile yokmuş