Sudan'da 15 Nisan'da ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren çatışmalarda bir hafta geride kalırken ülkeler tahliye faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Katar, İsveç tahliye adımları atıyor.

Sudan’da 15 Nisan’da Abdülfettah El Burhan liderliğindeki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo öncülüğündeki paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren çatışmalarda bir haftayı geride bırakırken, ülkeler tahliye faaliyetlerine başladı. Çatışmalarda şimdiye kadar 413 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 511 kişi de yaralandı.

Sudan’da yaklaşık 1.500 ila 4.500 arasında Türk yaşadığı tahmin ediliyor. Bunların içlerinden bazıları 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası evleri yıkılan depremzedeler. Özellikle Hataylıların yoğun bir şekilde Sudan’da olduğu söyleniyor. Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yayımladığı bildiride Rotana’daki Al Salaam Otel, Kafuri’deki Nur Camii ve Wad Medeni’yi işaret ederek Sudan’daki vatandaşlardan orada toplanmalarını istedi.

Wad Medeni’den 140, Al Salaam Otel’den ise 500 vatandaşın Etiyopya üzerinden tahliyesinin başlandığı belirtiliyor. Anadolu Ajansı’nda Al Salaam Otel’de toplanan vatandaşların görüntülerine de yer verildi. Ancak Nur Cami tarafında kalan yaklaşık 400 kişinin tahliyesinde sorunlar çıktı.

Al Salaam Otel’de Türkiye’ye getirilmeyi bekleyen vatandaşlar. Fotoğraf: AA

Sosyal medyada Nur Cami’de toplanan vatandaşların mahsur kaldığına yönelik iddialar var. 19 Nisan’da Halk TV’deki Medya Mahallesi’nde Kahramanmaraş depreminden sonra Sudan’a babasının yanına gittiğini anlatan Dilan Bilgin ile temasa geçtik. Kendisine camide mahsur kalma konusunu sorduğumuzda, kendisinin de mahsur kalanlardan biri olduğunu söyledi. Ayrıca akrabalarının Sudan’da olduğunu belirten bazı kişiler de şebeke sorunundan dolayı aile üyeleriyle iletişim konusunda zorluk yaşadıklarını belirtiyor. Öte yandan önümüzdeki günlerde tahliyelerin devam edeceği belirtiliyor.

Bu arada Darfur’daki Nyalan kentinde Türkiye-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de yaklaşık 43 sağlık çalışanının tahliye beklediği belirtiliyor.

ABD kara yolunu önermiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan’ın başkenti Hartum’daki büyükelçiliğini kapatarak tüm diplomatik operasyonları askıya aldığını açıkladı. Tüm diplomatik personelini tahliye eden ABD’den yapılan açıklamada, tahliye sırasında RSF’ten destek aldıkları iddiası reddedilerek, RSF’nin tek faydasının tahliye işlemleri sırasında ateş açmaması olduğu söylenildi. ABD personelinin tahliyesi için CH-47 Chinook tipi 3 helikopter kullanıldı.

ABD’li yetkililer, güvenlik sorununun yakın zamanda değişmeyeceğini belirterek, havaalanının kullanılamaz halde olduğunu ifade etti. Bölgedeki güvenlik koşullarının belirsizliğini gerekçe gösteren ABD’li yetkililer, yakın zamanda vatandaşlarını tahliye etmek gibi bir planları olmadığını söyledi ve Hartum’dan Kızıl Deniz’deki Port Sudan’a kara yoluyla gitmeye çalışanları bu yolu izlememeleri konusunda uyardı.

Bununla birlikte ABD, kara yolu üzerinden ülkeyi terk etmek isteyenler için Pentagon’un kara yollarını sıkı bir şekilde izleyeceği belirtildi. Ayrıca bakanlık, Sudan için yeni bir seyahat uyarısı yayımlayarak, vatandaşlarına iç savaş halindeki ülkeye seyahat etmemesi istendi. Yaklaşık 3 gün önce bölgede bir ABD vatandaşının hayatını kaybettiği bildirilmişti. Daha önce de en az dört Birleşmiş Milletler çalışanının çatışmalara kurban gittiği açıklandı. Bu da aslında tarafların gözlerini ne kadar kararttığını gösteriyor.

Ramazan Bayramı geldi, Sudan’daki çatışmalara ara verilmedi: ‘Wagner, RSF’e mühimmat sağlıyor’ iddiası

İngiltere de diplomatlarını ve diplomatların ailelerini Sudan’dan tahliye eden bir diğer ülke oldu. Katar, söz konusu ülkedeki tüm vatandaşlarını tahliye ettiğini bildirirken, Fransa tahliyelere yeni başladı. İsveç ise vatandaşlarını tahliye etmek için askeri bir birlik göndermeyi planlıyor.