Sudan'ın Darfur bölgesindeki çatışmalardan etkilenen bir hastanenin elektriğini tamir etmeye çalışan 27 yaşındaki elektrik mühendisliği öğrencisi hayatını kaybetti.

Sudan’da fiili lider Abdülfettah El Burhan’ın ordusu ile Muhammaed Hamdan Dagalo’nun paramiliter grubu Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında çıkan çatışmaların en büyük zarar göreni halk. Şiddetli çatışmalara ve yağmalamalara karşı Darfur’daki Sayed al-Shahada Sağlık Merkezi’ni ayakta tutmaya çalışan bir grup gönüllünün parçası olan 27 yaşındaki Muhammedin Fadıl İdris Wadi, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Al-Thawra Gençlik Girişimi adındaki gönüllü bir grup, çatışmalarından başından beri Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Fasher’deki sağlık görevlilerine yardım çalışmaları yürüttü. Şehirdeki bir hastane dışında tüm tıbbi tesisler, çatışmalara yakın olmaları ya da personelin hastaneye ulaşımının olmaması sebebiyle kapanmak zorunda kaldı.

Gönüllüler daha sonra dikkatlerini hasar görmüş, yağmalanmış ve terk edilmiş Sayed al-Shahada Sağlık Merkezi’ne çevirdi. Grup, tesisin yenilenmesini organize etmek ve gıda, ilaç ve diğer tıbbi malzemeleri satın almak için para topladı. Klinik 25 gönüllü sağlık görevlisi ve 80 toplum gönüllüsünün yardımıyla geçen pazartesi yeniden çalışmaya başladı ancak zorluklar sona ermemişti.

Birçok yerde elektrik kesik olduğundan ya da düzgün çalışmadığından Muhammedin bu işle ilgilendiği perşembe akşamı elektrik akımına uğrayarak olduğu yere yığıldı. Güney Hastanesi’ne nakledilen genç mühendis adayı, 48 saatlik yaşam mücadelesine yenik düştü.

Muhammedin’in arkadaşlarından biri, “Birbirimize savaş sona erdikten sonra şehir merkezinde buluşup, kurşun sesleri yerine müzik dinleyeceğimize söz vermiştik. Ama o öldü. Halkımızın hayatlarını daha iyi hale getirmek üzere gönüllüler olarak eylemlerimize devam etmek ona borcumuz” dedi.

Ordu ve RSF’ten temsilciler, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde ilk kez masaya oturdu. 72 saatlik ateşkes de 4 Mayıs’tan 11 Mayıs’a kadar uzatıldı ancak her iki taraf da daha önceki 6 ateşkeste yaptıkları gibi bir kez daha çatışmaları kesmeyerek ateşkesi ihlal etti.

Sudan ordusu ve RSF, Suudi Arabistan’da masaya oturdu