Sudan'daki çatışmalar, ateşkes görüşmelerine rağmen devam ediyor. Savaşın en acı yüzüyle karşılaşanlar ise sivil halk. Bir yandan yiyecek ve ilaç sıkıntısı yaşarken, öte yandan da bir gün dışarı çıkan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan yakınları için endişeleniyorlar.

Sudan’da fiili lider Abdülfettah El Burhan öncülüğündeki ordu ile General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmaların üzerinden bir ay, dört gün geçti. 600’den fazla kişi çatışmalarda hayatını kaybederken 700 binden fazla kişi evinden oldu. İnsani yardım sıkıntısının yaşandığı bölgede yeni sorun ise kaybolan vatandaşlar.

Kemal Ali Osman bunlardan biri. 60 yaşındaki Kemal Ali, başkent Hartum’un başka bir bölgesinde yaşayan babasına ilaç götürdükten sonra eve dönüyordu. O sırada bir kontrol noktasında ailesine telefondan yolladığı mesajda RSF tarafından yolunun kesildiğini yazdı. Mesaj dakikalar sonra telefonundan silindi. İki haftadır kendisinden haber alınamıyor. Ailesi, bir RSF mensubuyla temasa geçerek Kemal Ali’nin sorgulandığını teyit edebildi.

Kemal Ali’nin çatışmalar başladığında ailenin diğer üyeleriyle Mısır’da olan 22 yaşındaki kızı İsra Ali Osman, “Şok olduk ve korktuk. Mesajı neden silmişti ki? Silmeye zorlandığını düşünüyoruz” dedi.

Kızı, babasının RSF tarafından alıkonulması için bir neden olmadığını söylüyor. Zira babasının askerlikle hiçbir ilgisi yok. Kemal Ali’yi aramaya giden bir akrabası, arabasını RSF’nin araçları tuttuğu bir alanda park halinde buldu. Aileyi endişelendiren bir konu ise Kemal Ali’nin yakın zamanda kalp ameliyatı olması sebebiyle ilaçlarını günü gününe almasının gerekmesi.

Biraz önce de bahsettiğimiz üzere Kemal Ali tek değil. Birçok insan yiyecek ya da ilaç almak için evlerinden çıktıktan sonra kayboldu. RSF’nin 2019 yılında sivil yönetim talep etmek için barışçıl bir şekilde oturma eylemi yapan insanlara saldırarak, en az 120 kişiyi öldürmesinin ardından kurulan kâr amacı gütmeyen bir örgüt olan Kayıp İnisiyatifi’ne göre 15 Nisan’dan bu yana en az 190 kişi kayboldu.

Süreç ailelerden gelen ihbarla başlıyor. Örgütün üyeleri ihbarın ardından bağlantılarını kullanarak kayıp kişinin akıbetini araştırıyor. Araştırma sonucunda kayıp kişinin ya gözaltına alındığı ya da öldüğü ortaya çıkıyor. Bu, sürece dahil olanlara ağır gelebilecek uzun bir süreç. Öte yandan hep kötü sonuçlar da çıkmıyor. Gece gündüz çalışan ekip, şu ana kadar 25 kişiyi ailelerine kavuşturmayı başardı.

Sudan’da ateşkes görüşmeleri devam ediyor: Ordu, RSF’in banka varlıklarını dondurdu