Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalar, alınan ateşkes kararına rağmen devam ediyor. Çatışmalar sırasında bir milyondan fazla kişi evinden olurken, neredeyse 320 bin kişi çevre ülkelere kaçtı. İnsani yardımın bölgeye ulaşamamasından dolayı birçok insan en temel ihtiyaçlarına ulaşamıyor. Sudan Doktorlar Sendikası’nın son verileri 865 sivilin hayatını kaybettiğini ve 3 bin 634 kişinin ise yaralandığını gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sudan’da 13.6 milyondan fazla çocuğun acil olarak insani yardıma ihtiyaç duyduğu uyarısında bulundu. Bölgede temel ihtiyaçlara erişimin giderek zorlaştığını belirten UNICEF, çatışmalardan önce bile acil insani yardıma ihtiyaç duyan çocuk sayısının yaklaşık 9 milyon olduğuna dikkat çekerek gıda, güvenli su, elektrik ve telekomünikasyona erişimin erişilemez olması nedeniyle şu anda felaket seviyelerde olduğunu belirtti.
UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Yöneticisi Adele Khodr, “Sudan’daki çatışmalar sürerken, çocukların yaşadığı yıkım her geçen gün daha da artıyor. Bu çocuklar sadece sayılardan ibaret değil. Onlar aileleri, hayalleri ve istekleri olan bireyler. Onlar Sudan’ın geleceği ve hayatları çatışmalar yüzünden paramparça olurken seyirci kalamayız. Sudanlı çocuklar hayatta kalmak ve büyümek için bir şansı hak ediyor. Çocukların ve haklarının korunması için herkes elinden geleni yapmalıdır” dedi.
Akut beslenme yetersizliği yaşayan ve tedavi edilmezlerse yarısının hayatını kaybedebileceği 620 bin çocuğun tedavilerini de göz önüne aldıklarını belirten UNICEF, acil yardımın sağlanabilmesi için yapılan genel çağrının 253 milyon dolar artırılarak 837 milyon dolara çıktığını duyurdu.
UNICEF’s Humanitarian Action for Children (HAC) appeal for US$837.6M to continue and scale up life-saving child protection, education, health, nutrition, social protection, and WASH assistance in #Sudan 🇸🇩.
👇 Find out more:https://t.co/di6xAdAK4x pic.twitter.com/cc0jSVZLN5
— UNICEF Sudan (@UNICEFSudan) May 30, 2023
Daha spesifik bir örnek üzerinden gidelim. Yetimhanelerde görevli bakıcıların bir kısmı çatışmalar nedeniyle ülkeden kaçtı. Ulusal basında yer alan haberlere göre başkent Hartum’daki bir yetimhanede çocuklar sağlık hizmeti alamadı. Bunun sonucunda 60 çocuk yetersiz beslenme, bakımsızlık ve ateşli hastalıktan dolayı yaşamını yitirdi.
Çocukların çektiği acıların boyutu, Hartum’daki El Mayqoma yetimhanesindeki sağlık görevlileri ile gönüllülerin çektiği görüntülerle ortaya çıktı. Bu görüntülerde beyaz çarşaflara sarılmış gömülmeyi bekleyen çocuk cesetleri görülüyor. Görüntüler hassas olduğu için burada yer veremedik. Yetimhane çalışanları daha fazla çocuğun ölebileceği uyarısında bulunarak, savaşın yıktığı Hartum’dan hızla tahliye edilmeleri çağrısında bulundu.