ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) iki Rus SU-27 uçağından birinin Karadeniz’de ABD'ye ait MQ-9'a çarparak uluslararası sulara düşürdüğünü açıkladı. Rusya'nın Washington'daki büyükelçisi, ABD Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), 2 Rus Su-27 uçağının Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracını (İHA) 30-40 dakika boyunca taciz ettiğini, uçaklardan birinin MQ-9’a çarparak düşürdüğünü açıkladı.

Salı günü sabah saatlerinde Rus Su-27’lerden biri Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9’un pervanesine çarptı. EUCOM bu sebeple sözkonusu aracı uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldığını bildirdi. Rusya’nın henüz enkazı ele geçirmediğini belirten ABD, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerle enkaz arama çalışması için daha iletişime geçmediğini de sözlerine ekledi.

EUCOM’un iddiasına göre çarpışmadan önce Rus uçağı “düşüncesizce, çevreye zarar vererek, gayri profesyonel bir şekilde” İHA’nın üzerine yakıt püskürttü. ABD yaşanan olayı Rusya’nın “beceriksizliğine” bağladı. İHA’nın vurulmadan önce bölgede rutin operasyonlar yürüttüğü belirtilirken, bu kazanın ABD’nin bölgedeki hava operasyonlarına ket vurduramayacağının altı çizildi.

Rus büyükelçisi ABD Dışişleri’ne çağrıldı

Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yaşanan olaydan dolayı Rusya’yı kınarken, gerginliğin tırmanabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Öte yandan Rusya’nın Washington Büyükelçisi, konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Görüşme bugün ABD saatiyle öğleden sonra gerçekleşecek.

Rusya temas iddialarını reddetti

Rusya Savunma Bakanlığı ise İHA’nın Kırım yakınlarında tespit edildiğini ve aracın Rusya devlet sınırlarına yöneldiğini belirtti. ABD’ye ait İHA’nın “geçici durum alanı” sınırlarını ihlal edecek şekilde transponderlerini kapattığını belirten Bakanlık, sözkonusu alanın “özel askeri operasyon” için oluşturulduğu ve bu bilginin uluslararası hava sahasının tüm kullanıcılarına uluslararası standartlara uygun bir şekilde iletildiğini savundu. Bununla birlikte Rusya uçaklarının sözkonusu ABD aracıyla temas ettiği iddialarını yalanladı.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise ABD İHA’larının Rusya-Ukrayna savaşından önce de Karadeniz semalarında uçtuğunu, savaşın sadece bu faaliyetin sıklığının artmasına sebep olduğunu söyleyerek, uluslararası hava sahasında Rusları bilgilendirmek gibi bir zorunlulukları olmadığının altını çizdi.