Hindistan'da bir doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesi ardından doktorlar 24 saatliğine iş bıraktı. Protestoları devam eden doktorlar "güvenlik yoksa hizmet de yok" derken bir hemşirenin de öldürüldüğü ortaya çıktı. Ülkede öfke, katlanarak büyüyor.

Hindistan’ın doğusunda yer alan Kalküta kentinde bir doktorun cinsel saldırıya maruz kalması ardından öldürülmesi hem ülkede hem de tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Artan kadına karşı şiddet vakalarını ve meslektaşlarının acı kaybını protesto etmek isteyen doktorlar 24 saatlik iş bırakma eylemi başlattı. Bunun üzerine dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da hastane ve klinikler acil vakalar dışındaki hastaları geri çevirmeye başladı. Haliyle ülkede sağlık sistemi felç oldu. Bu arada protestolar devam ederken geçtiğimiz günlerde yaşanan benzer bir olayın da ayrıntıları ortaya çıktı. Bir hemşire, tıpkı genç doktor gibi tecavüze uğradıktan sonra öldürülmüş.

Cumartesi günkü greve 1 milyondan fazla doktorun katılması ve dünyanın en kalabalık ülkesinde sağlık hizmetlerinin felç olması bekleniyor. Hastaneler, tıp fakültelerinden öğretim üyelerinin acil vakalar için hizmete alındığını söyledi. Hindistan Tabipler Birliği (IMA) tarafından yapılan açıklamaya göre, yerel saatle sabah 6’da başlayan protesto, elektif tıbbi prosedürlere ve ayakta tedavi konsültasyonlarına erişimi kesti.

Geçtiğimiz hafta 31 yaşındaki bir doktor, Kalküta’da çalıştığı tıp fakültesinde tecavüze uğradıktan sonra öldürülmüştü. ANI haber ajansına göre, olayın meydana geldiği RG Kar Tıp Koleji’nin dışında Cumartesi günü polis yoğunluğu görülmüştü.

Kalküta’nın da içinde bulunduğu Batı Bengal eyaletinin Başbakanı Mamata Banerjee, soruşturmanın hızlandırılması ve suçluların mümkün olan en güçlü şekilde cezalandırılması talebiyle eyalet genelindeki protestoları destekledi. Kalküta’da çok sayıda klinik ve sağlık merkezi kapalı kaldı. Yeni Delhi’de parlamento yakınlarında toplanan göstericiler, tecavüz ve cinayetin hesabının sorulmasını talep eden pankartlar taşıdı. Kalküta’da protestocu doktorlar “Adalet istiyoruz” sloganları attı ve “Güvenlik yoksa, hizmet de yok!” yazılı pankartlar taşıdı. Mumbai ve Haydarabad gibi diğer Hint şehirlerinde de benzer protestolar düzenlendi.

Tabipler Birliği, 17 Ağustos’ta “acil olmayan cerrahi operasyonları” 24 saatliğine durdurma kararı aldıklarını bildirmişti. Batı Bengal’deki siyasi partiler ve diğer şehirlerdeki doktor dernekleri de olayı protesto etmeyi sürdürüyor. Bu amaçla bugün başlayıp hafta sonunda devam etmesi planlanan yürüyüşler düzenlendiği duyuruldu.

Bir hemşirenin de tecavüze uğrayarak öldürüldüğü ortaya çıktı

Stajyer doktorun tecavüze uğrayarak öldürülmesi ülke genelinde protesto edilirken benzer bir olaya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde çalıştığı hastaneden evine dönerken 30 Temmuz’da kaybolan hemşirenin cansız bedeni, kaybolmasından 9 gün sonra evine 1,5 kilometre uzaklıkta bulundu. Otopsi sonucunda hemşirenin tecavüze uğradığı belirlendi. Saldırganı, kurbanın cep telefonunun izini sürerek yakalayan polis, hemşirenin yol boyunca takip edildiğini ve evine girmeden hemen önce saldırıya uğradığını aktardı.

Ne olmuştu?

Kalküta’daki RG Kar Tıp Koleji’nde çalışan 31 yaşındaki kadın doktor, 8 Ağustos’ta 36 saatlik vardiyasının ardından çalışanlara ayrılan dinlenme odası olmadığı için seminerlerin yapıldığı bir odada uyumuştu. Ertesi sabah meslektaşları, kadının cansız bedenini yarı çıplak ve vücudunun çeşitli yerlerinde ağır yara izleriyle bulmuştu.

Hastanede gönüllü çalışan Sanjoy Roy isimli bir görevli konuyla ilgili olarak gözaltına alınmıştı. Ancak “örtbas ve ihmal” suçlamalarının ardından vaka, yerel polisten Merkezi Soruşturma Bürosu’na (CBI) devredilmişti. Olayın ardından eyaletteki birçok kentte ve Kalküta şehrinde binlerce kişi, sosyal medyadaki çağrılar üzerine bir araya gelmişti. Kalküta’nın 100 noktasında gösteriler düzenlenirken Yeni Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi şehirlerde de olay protesto edilmişti. Ülke genelindeki çeşitli şehirlerden çok sayıda doktor, meslektaşlarının tecavüze uğrayıp öldürülmesi sebebiyle süresiz grev kararı aldıklarını açıklamıştı.

Hindistan da karıştı: 17 yaşındaki sürücü lüks araçla ölümlü kaza yapınca…