Dünya genelinde Filistin'e destek gösterileri sürerken bir gösteri de Tel Aviv'de yapıldı. Filistin bayraklarının açılmadığı gösteride ateşkes çağrıları dile getirilirken bir göstericinin elindeki "Duvar değil humus yapın" dövizi dikkat çekti.

7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 43. gün geride kalırken dünya genelinde savaş karşıtı protestolar ve Filistin’e destek gösterileri devam ediyor. İsrail’in de jure başkenti Tel Aviv’de toplanan yüzlerce kişi İsrail-Hamas savaşına yönelik ateşkes ve diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

Çoğunlukla Arap olan Hadash partisi tarafından düzenlenen savaş karşıtı protesto yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleşti. Önceki haftalarda benzer birçok protestoya izin vermeyen polisin bu gösteriye izin vermesi şaşkınlıkla karşılandı.

Protestocular “Gazze ve Sderot’ta çocuklar yaşamak istiyor” sloganlarının yer aldığı İbranice, Arapça ve İngilizce olarak savaşın sona ermesi çağrısında bulunan pankartlar taşıdı. Gösteri boyunca “İşgal ve kuşatmaya hayır, barışa evet” sloganı atılırken bir göstericinin elindeki “Duvar değil humus yapın” yazılı döviz dikkat çekti. Gösteride Filistin bayrağının yer almaması da dikkat çeken bir başka ayrıntı oldu.

Dünyanın birçok bölgesinde de savaş karşıtı ve Filistin yanlısı gösteriler devam etti. İşte onlardan bazıları:

Londra

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen yüzlerce kişi “Gazze’de ateşkes” çağrısıyla gösteri düzenledi. Filistin bayraklarıyla yürüyen göstericiler İsrail’in Gazze ablukasını kaldırması ve insani yardımın bölgeye ulaştırılmasına izin vermesi çağrısında bulundu.

Protestolardan Başbakan Rishi Sunak ve partisi de nasibini alırken bir diğer tepki gösterilen kişi ise İşçi Partisi lideri Keir Starmer oldu. İktidarın İsrail politikası eleştirilirken İsrail’e açık açık destek veren ve partisinde istifalarla karşılaşan Starmer da gösterilerde okların hedefiydi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi liderinin İsrail’e ve Gazze’deki savaşa yönelik tutumunu eleştiren ve meclisteki ateşkes çağrısı önergesini destekleyen 8 Gölge Bakan 15 Kasım’da görevlerinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de kent merkezindeki Invalidenpark’ta bir araya gelen yüzlerce kişi “Gazze’de acil ateşkes” çağrısını yinelerken İsrail’in saldırılarının bir an önce dinmesi, bölgede barışın sağlanması talebini dile getirdi.

Büyük bir Filistin bayrağının açıldığı gösteride “Filistin’e özgürlük”, “Hemen şimdi ateşkes”, “İsrail bombalıyor, Almanya ve ABD finanse ediyor” sloganları atıldı. Daha sonra Zafer Anıtı’na doğru yürüyen göstericilerin Almanya, Türkiye ve Filistin bayrakları taşıdığı görüldü.

Düsseldorf

Almanya’nın başkentinin yanı sıra Düsseldorf kentinde de Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Kent merkezindeki tren istasyonu yakınında toplanan yüzlerce kişi yağmurlu havaya rağmen ateşkes çağrısı yaptı. Filistin bayraklarının ve İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarının yer aldığı gösteri yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.

Bazı göstericilerin protesto amaçlı ağızlarını bantladığı görülürken yürüyüş sırasında “Filistin’e özgürlük” “Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor” sloganları atıldı, Almanya hükümetinin İsrail’e yönelik tutumuna tepki gösterildi.

Amsterdam

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki Dam Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, kentteki yağışlı havaya aldırış etmeden Filistin’e destek gösterisi düzenledi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı gösteride protestocular kentin batısındaki Westpark’a doğru yürüdü. Filistin bayrakları yer alan gösteride “Nehirden denize özgür Filistin” ve “Şimdi ateşkes” sloganları atıldı.

Gösteride “Etnik temizlik meşru müdafaa değildir”, “Filistin’deki soykırımı durdurun”, “İsrail yine çocukları öldürüyor”, “İsrail terörüne son ver”, “Filistinliler için adalet nerede”, “Hey Rutte! Elinde kan var” ve “Filistinlilerin hayatı önemlidir” yazılı dövizler dikkat çekti.

Eski İsrail Başbakanı: Erdoğan’dan ahlak dersi alacak değiliz