Amerika’nın başkenti Washington DC bir tarihi güne daha tanıklık etti, Kasım ayında yapılan seçimi kazanan Donald Trump Başkan olarak yemin edip göreve başladı.
Öğlen saat tam 12.00’de yemin edip ABD’nin yeni başkanı olan Trump, seçimi “Ülkemizi geri alacağız” ve “Amerika’yı yeniden büyük yapacağız” sloganlarıyla kazanmıştı, bu dediklerini yapmak için çok hızlı hareket edeceğini daha ilk gün gösterdi.
Soğuk hava şartları nedeniyle her zaman olduğu gibi Kongre binasının önünde ve açık havada değil, Kongre binasının içindeki ünlü Rotunda adı verilen geniş lobide yapılan yemin töreninde Trump başkan olarak ilk konuşmasını yaptı ve daha ilk konuşması bir hayli tartışmalı ve oldukça sert oldu. Daha ilk günden Amerikan gazeteleri bu konuşma için “fact check” adı verilen gerçeklik kontrollarına başladı.
Trump’ın ana temalarından biri ABD’ye yönelik göçle ilgiliydi. Yeni başkan çeşitli ülkeleri “Suçluları ABD’ye göndermek”le suçladı. Ülkenin Güney sınırlarında “olağanüstü durum” ilan edeceğini söyledi, nitekim birkaç saat sonra bunu yapan bir kararname de yayınladı. Bu sayede Federal Hükümet sınırları korumak için askeri birlikleri görevlendirebilecek.
Trump’ın konuşmasındaki bir başka önemli unsur Biden döneminin “Yeşil ajanda”sına son vereceğine ilişkindi. Trump ülkede petrol ve doğal gaz üretimi önündeki engelleri kaldıracağını söyledi ama zaten Biden döneminde ABD’nin petrol ve gaz üretimi rekor seviyelere yükselmişti.
Trump’ın konuşmasının en ilginç taraflarından biri, seçim kampanyası sırasında kulağını sıyırıp geçen bir kurşuna hedef olduğu suikast girişimiyle ilgiliydi. Trump, “Tanrı benim hayatımı Amerika’yı kurtarmam için bağışladı” dedi. Yenin ederken eşi Melania bir incili elinde tutuyordu ama Trump’ın bu incile el basmaması dikkat çekti.
Yemin töreninin ardından kendi taraftarlarıyla buluşmak üzere ve artık “başkan” sıfatıyla Washington DC’deki dev spor salonu Capital One’a giden Trump burada geniş bir miting düzenledi, orada hem konuştu hem de çok sayıda başkanlık kararnamesini onbinlerce kişinin önünde imzaladı.
Trump, konuşmasının başında, tek tek aile üyelerinin ve yakın çalışma ekibinin isimlerini zikrederek hem ekibine hem de kendisine oy veren Cumhuriyetçi seçmenlere teşekkür etti.
Biden’ın son saatlerinde kendi aile üyelerini affetmesine de tepki gösteren Trump, bu konu hakkında daha çok eleştiri yapacağını söyledi.
Konuşmasının büyük bölümünde Biden dönemindeki politikaların siyasi, ekonomik ve dış politika anlamında ABD’yi geri götürdüğünü savunan Trump, “Amerika’nın altın çağının şafağına tanıklık ediyorsunuz. Onu geri getiriyoruz hem de hızlı bir şekilde geri getireceğiz. Amerika’yı yeniden büyük yapacağız.” dedi.
6 Ocak 2021’de yaşanan Kongre baskını dolayısıyla suçlanan ya da hüküm giyen çok sayıda ismi affedeceğini vurgulayan Başkan Trump, “Bu insanlar hiçbir şey yapmadılar. Oval Ofis’e geçer geçmez onları affeden kararnameyi imzalayacağım.” dedi.
Ukrayna ve İsrail politikalarına vurgu
Trump, konuşmasının bir bölümünde Biden yönetiminin Ukrayna ve İsrail politikalarını da eleştirerek kendisi başkan olsaydı, Ukrayna savaşının ve 7 Ekim 2023 saldırılarının hiç yaşanmayacağını ileri sürdü.
Salonda, Gazze’de esir tutulan bazı kişilerin ailelerini de sahneye çıkartan Trump, “Ukrayna ile savaş asla olmazdı ve İsrail 7 Ekim’de asla saldırıya uğramazdı. (Bazı esirlerin ailelerine) Sizlerin hiçbiri şu an burada olmazdı.” diye konuştu.
Trump’ın Biden döneminin pek çok uygulamasını geri çevireceği için “intikam” olarak algılanan bu kararnamelerinden en önemlileri, Amerika’yı Dünya Sağlık Örgütü’nden ve Paris İklim Anlaşmasından çıkaran kararnamelerdi. Trump ilk döneminde de Paris İklim Anlaşmasından çıkmıştı ama Biden yönetimi gelir gelmez anlaşmaya geri dönmüştü.
Trump’ın yaptığı en önemli hareketlerden biri, isimleri 4 yıl ömnce Kongre baskınına karışan, bir kısmı mahkum olan bir kısmı ise yargılanmaya devam eden 1500 kişiyi birden affetmesi oldu.
Biden dönemi politikalarını geri çeviren kararnameler
Başkan Trump, konuşmasının ardından platformda yer alan masaya oturarak bazı başkanlık kararnamelerine imza attı.
Beyaz Saray’a geçince Oval Ofis’te çok sayıda başka kararnameleri de imzalayacağını söyleyen Trump’ın imza koyduğu kararnameler şöyle:
– Biden dönemine ait 78 idari eylem, kararname ve genelgenin iptali
– Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararnamesi ve anlaşmadan çekilindiğine dair Birleşmiş Milletlere iletilecek mektup
– Hükümetin kontrolü tamamen alınana kadar bürokratların daha fazla düzenleme yapmasını engellemeye yönelik düzenlemelerin durdurulması kararı
– Hükümetin tam kontrolü sağlanana ve ileriye dönük hedefler anlaşılana kadar, ordu ve diğer bazı istisnai kategoriler hariç tüm federal işe alımların dondurulması
– Federal çalışanların derhal tam zamanlı fiziki olarak işlerine dönmeleri şartı
– Amerikalıların hayat pahalılığı krizini ele almak için federal hükümetteki her bakanlık ve kuruma yönelik talimat
– Federal hükümette ifade özgürlüğünün yeniden tesis edilmesini ve bundan böyle ifade özgürlüğünün hükümet tarafından sansürlenmesinin önlenmesine yönelik talimat
– Federal hükümette, önceki yönetimin siyasi muhaliflerine karşı hükümetin “silahlandırılmasına” son verilmesi yönünde talimat.
Trump’ın imzası Batı Şeria’yı da etkileyecek
Trump’ın imzaladığı kararnamelerden biri, Biden yönetimi döneminde imzalanan 78 kararname ve yürütmenin iptal edilmesini öngörüyor.
Söz konusu kararnamelerden birinde Biden, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasını öngörüyordu.
Biden’ın bu kararnamesini iptal eden Trump, böylece görevinin ilk gününde aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik ABD yaptırımlarını tamamen kaldırmış oldu.
Eski ABD Başkanı Biden, 1 Şubat 2024’te, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzalamıştı.
Söz konusu kararnameden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’daki bazı aşırılıkçı Yahudi yerleşimciye yaptırım kararı almıştı.
ABD’de doğan çocuklara vatandaşlık hakkı uygulaması sonlandırıldı
Trump, annesi babası vatandaş olmayıp ABD’de doğan çocuklara vatandaşlık hakkı tanıyan uygulamayı da imzaladığı başkanlık kararnamesi ile sonlandırdı.
İmza sırasında bir gazetecinin, Anayasa’nın 14. Ek Maddesindeki “ABD sınırları içinde doğan her kişi ABD vatandaşıdır” hükmünce bu kararnamenin yasal engellerle karşılaşabileceğini hatırlatması üzerine Trump, “Haklı olabilirsiniz ama bizim de itirazlara karşı iyi gerekçelerimiz var” şeklinde cevap verdi.