New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki soruşturma kapsamında, Türk Hava Yolları'nın eski New York şube müdürü Cenk Öcal'ın evi arandı. FBI, Adams'ın seçim kampanyası sırasında Türkiye'den hukuksuz bağış aldığını iddia ediyor.

Türkiye hükümeti ile ilişkisi araştırılan New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın soruşturması devam ediyor. New York Times’ın haberine göre FBI son olarak Türk Hava Yolları’nın (THY) eski New York Müdürü Cenk Öcal’ın New Jersey’deki evini aradı. New York Times’a göre 2015-2022 yılları arasında THY New York şube müdürü olan Cenk Öcal da Eric Adams’ın seçim kampanyasına katılmıştı.

Haberde Adams’ın Sabah gazetesinin İngilizce yayın yapan internet sitesi Daily Sabah’a 2017’de verdiği söyleşiye de değinildi. NYT bu röportajda Adams’ın “vegan menüsü sebebiyle genellikle THY’yle uçmayı tercih ettiğini” söylediğine dikkat çekti.

Soruşturma kapsamında Adams’ın yardımcısı Azerbaycan asıllı Rana Abbasova’nın da evi arandı. Abbasova Adams’ın Brooklyn Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Türkiye irtibatını sağlayan kişiydi.

Bağış sorumlusunun da evi aranmıştı

Adams hakkında seçim kampanyası sırasında Türkiye Hükümeti’nden yasa dışı bağış aldığı gerekçesiyle 2 kasımda federal soruşturma açılmıştı. FBI ajanları Adams’ın seçim kampanyasına yapılan bağışların baş sorumlusu Brianna Suggs’ın New York’un Brooklyn semtindeki evi basmış, iki dizüstü bilgisayarla üç iPhone’a ve dosyalara elkoymuştu.

FBI son olarak da Belediye Başkanı Adams’ın kişisel telefon ve bilgisayarlarına elkoymuştu. Cenk Öcal ve Rana Abbasova’nın evlerinin de aynı gün arandığı iddia ediliyor. FBI soruşturma kapsamında elkonan belge ve nesneler hakkında bilgi vermiyor.

Adams Türkiye’yi birçok kez ziyaret etti

New York’un 2021 yılında seçilen belediye başkanı Eric Adams “Türkiye dostu” olarak bilinen bir isim. Daha şehrin emniyet müdürüyken Türkiye’ye gelip gitmeye başladı, Beşiktaş spor kulübüne üye oldu. 2021’de seçildiğinde de şehirdeki Türkler çok sevindi.

Eric Adams görevdeyken Türkiye’ye en çok giden New York Belediye Başkanı. Tam altı kez gelmiş, bu seyahatlerden birinde konaklama giderlerinin Türkiye hükümeti tarafından ödendiği öne sürülmüş.

Türkevi soruşturması

FBI’ın Türkiye yurttaşlarından usulsüz bağış topladığı iddiasıyla elektronik cihazlarına elkoyduğu New York Belediye Başkanı Eric Adams’la ilgili soruşturmada yeni detaylar ortaya çıkmış, New York Post’ta yer alan habere göre federal yetkililer Adams’ın Türkiye’nin Manhattan’da inşa ettirdiği Türkevi’nin işlemlerini hızlandırmaya çalıştığını tespit etmişti.

Elkonan cihazlarda bulunan mesajlaşmalar arasında o dönem Brooklyn ilçe başkanı ve Demokratların belediye başkan adayı olan Adams’ın “yakın arkadaşım” dediği  Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve New York İtfaiyesi’nin başındaki Daniel Nigro’yla Eylül 2021’de yaptığı görüşmelerin de yer aldığı belirtilmişti.

İddiaya göre Başkonsolos Reyhan Özgür 5 Eylül 2021’de Adams’a mesaj atarak Türkevi’nin inşaatının tamamlandığını, ancak açılışın yapılabilmesi için itfaiyeden kullanım ruhsatı alınması gerektiğini söylemiş, Nigro’yu tanıyıp tanımadığını sormuştu. Adams’ın mesaj üzerine Nigro’ya ulaştığı ve konuyla ilgilenmesini talep ettiği öne sürülmüştü. Nitekim New York İtfaiyesi’nin başındaki Nigro’nun 10 Eylül’de Adams’a dönüş yaparak ruhsat onayının 13 Eylül’de hazır olacağını söylediği iddia edilmişti.

Soruşturma odağındaki Adams kendisini Türk toplumunu anlamanın önemli olduğunu, çünkü New York’un Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık Türk nüfuslarından birine ev sahipliği yaptığını söyleyerek savunuyor. Adams “Tüm bu ülkelerle yaptığımız gibi bunun da fikir alışverişinde bulunmak için harika bir fırsat olduğunu düşündük ve iş dünyasını buraya çekmek istiyoruz” demişti.

NYT, Adams soruşturmasını Türkiye üzerinden işlemeyi sürdürüyor: Paravan bağışçı iddiası