Uganda mayıs ayında LGBTİQ+ topluluğunu hedef alan bir yasayı yürürlüğe koydu. Dünyanın en sert yasalarından biri olarak görülen bu yasa kapsamında eşcinsel ilişkiye girenlere ömür boyu hapis cezası verilebiliyor.
‘Eşcinsel ilişki suçunun’ tekrarlanması, AIDS gibi ölüme götüren bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olacak şekilde eşcinsel cinsel ilişki ya da reşit olmayan, yaşlı veya engelli bir kişiyle eşcinsel ilişki gibi ‘ağırlaştırılmış’ kabul edilen durumlarda ise ölüm cezası uygulanabiliyor.
Söz konusu yasaya hem Batı hem de insan hakları örgütleri büyük tepki gösterdi. Dünya Bankası bu ayın başlarında yasaya tepki olarak Uganda’ya yönelik yeni kamu finansmanını askıya aldı. ABD de bazı Ugandalı yetkililere vize kısıtlaması getirdi, Başkan Joe Biden Uganda’ya yapılan yardımları yeniden gözden geçirme talimatı verdi.
İngiliz haber ajansı Reuters’ın bildirdiğine göre 20 yaşındaki bir Ugandalı erkek, 18 Ağustos’ta 41 yaşındaki başka bir erkekle ‘yasa dışı cinsel ilişkiye girmesi’nin ardından ağırlaştırılmış eşcinsellikle suçlandı. Gencin eyleminin neden ağırlaştırılmış olarak değerlendirildiği ise belirtilmedi.
Savcılık sözcüsü Jacqueline Okui, “Yüksek Mahkeme’nin yargılamasına uygun bir suç olduğu için iddianame ayın 18’inde Sulh Ceza Mahkemesi’nde sanığa okundu ve tutuklu yargılanmasına karar verildi” dedi. Dava hakkında başka bir bilgi vermeyen Okui, ülkede daha önce ağırlaştırılmış eşcinsellikle suçlanan başka kimsenin olmadığını söyledi.
Sanığın avukatı Justine Balya ise söz konusu yasanın anayasaya aykırı olduğunun altını çizdi. Duruşma sırasında yasaya itiraz edilse de yargıçlar henüz davayı ele almaya başlamadı. Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana dört kişinin daha suçlandığını belirten Balya, müvekkilinin ağırlaştırılmış eşcinsellikten yargılanan ilk Ugandalı olduğunu söyledi.
Uganda’da yaklaşık 20 yıldır hiç kimse idam edilmese de idam cezası kaldırılmadı. Devlet Başkanı Yoweri Museveni ise son zamanlarda 2018’de yaygınlaşan suç dalgasını durdurmak için idamları yeniden başlatma tehdidinde bulundu.