Ukraynalı güvenlik yetkilisi, Kırım'da Rusya'nın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden birini imha ettiklerini duyurdu. The Wall Street Journal'ın haberine göre yetkili bu hamleleriyle savaş için kritik bir lojistik üs görevi gören işgal altındaki yarımadada Rus ordusuna kritik bir darbe vurdu.

Ukraynalı bir yetkili, perşembe sabahı erken saatlerde gerçekleştirilen saldırıda Kırım’ın batısındaki Yevpatoria yakınlarında bulunan S-400 füze sistemini hedef almak için insansız hava araçları ve Ukrayna yapımı seyir füzelerinin kullanıldığını belirtti.

Sözkonusu saldırıya ait olduğu öne sürülen ve internette paylaşılan videolarda şehrin yakınlarında bir alev topu ve duman bulutu görülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım üzerinde Ukrayna’ya ait 11 insansız hava aracını imha ettiklerini açıklarken, kendi güçlerinin herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığına dair herhangi bir yorumda bulunmadı.

Rus askeri muhabirler, saldırı sonrası S-400 ya da daha az gelişmiş olan S-300 sistemine ait en az bir füze rampasının imha edildiğini gösteren uydu görüntülerini yayınladılar.

Gazetenin haberine göre bu operasyon, Ukrayna yapımı Neptün füzesinin yerdeki bir hedefi vurmak için resmi olarak ilk kez kullanıldığını gösteriyor. Neptün, Sovyet dönemindeki bir silahtan hareketle Ukrayna’da tasarlanıp üretilen bir kara fırlatmalı anti-gemi füzesi. 2022’nin Nisan ayında Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun amiral gemisi Moskova’yı batırmak için kullanıldığında dünyada tanınmıştı. Yaklaşık 200 mil menzili olan füze daha sonra karadan hedefleri vurmak için uyarlanmıştı.

Kritik bölgede, kritik saldırı

Kırım, Rusya ve yarımadayı ikiye bölmeyi amaçlayan Ukrayna’nın yavaş ve kanlı karşı saldırısına karşı direnen Rus kuvvetleri için kritik bir tedarik merkezi görevi görüyor. Bu bölgenin bir diğer öneminin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Mıhaylo Podolyak anlatıyor: “Yarımadanın üzerindeki gökyüzünü açmamız gerekiyor ki Rus askeri ve depo altyapısını etkili bir şekilde yok edebilelim.”

Bir Ukraynalı Güvenlik yetkilisine göre saldırı şöyle gerçekleşti: Ukrayna Güvenlik Servisi olarak bilinen SBU’nun dronları, S-400 sisteminin radarlarını hedef aldı, ardından Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından ateşlenen iki Neptün seyir füzesi, füze rampalarını etkisiz hale getirdi.

Savaş kızışıyor: Rusya Türk yapımı bataryayı, Ukrayna Sivastopol’u vurdu