Rusya Ukrayna ile gerilimin zirveye ulaştığı bir dönemde önemli bir adım attı. Savunma Bakanlığı Ukrayna sınırına yakın olan Belgorod, Kursk ve Bryansk bölgelerinde üç yeni askeri birlik kurduğunu duyurdu. Bu hamle sınır güvenliğini güçlendirmek ve bölgedeki askeri varlığı artırmak amacıyla yapıldı.
Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov bu kritik adımı sınır bölgelerinin askeri güvenliği için düzenlenen bir koordinasyon konseyi toplantısında duyurdu. Toplantıya bu üç bölgenin yöneticileri, yeni kurulan askeri birliklerin komutanları ve bakanlıktaki üst düzey yetkililer katıldı.
Belousov bölge yöneticileri ve komutanlarla 24 saat kesintisiz iletişimin sağlandığını, herhangi bir sorun yaşanması durumunda kararın doğrudan kendisi tarafından verileceğini belirtti.
Koordinasyon Kurulu’nun her görevi için özel olarak atanan bir yetkili bulunuyor ve bu yetkili, sorunların hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesini sağlıyor.
Ayrıca Rusya Genelkurmay Başkanlığı’nın bir temsilcisi ve bu üç bölgedeki askeri birliklerin komutanları, bölge halkının ve stratejik noktaların insansız hava araçları ve diğer saldırı araçlarına karşı korunmasından sorumlu olacak.
Kursk’ta neler oluyor?
Bu yeni birliklerin kurulması Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta Rusya topraklarındaki Kursk bölgesine girmesiyle başlayan ve halen devam eden çatışmaların gölgesinde gerçekleşti. Rus ordusu 2022’nin şubat ayında başlayan savaşın ardından ilk kez savunma durumuna geçerek sınırlarını koruma altına alma gereği duydu.
Rusya’nın bu hamlesi Ukrayna ile devam eden çatışmalarda sınır bölgelerindeki güvenliği artırmaya yönelik bir adım olarak yorumlanıyor. Belgorod, Kursk ve Bryansk’taki bu yeni askeri birliklerin bölgede yaşayan halkın güvenliğini sağlama ve olası saldırılara karşı hazırlıklı olma görevleriyle ön plana çıkması bekleniyor.
Pentagon’dan ‘istihbarat paylaşımı mesajı’
Pentagon’dan yapılan son açıklamalar ABD’nin Ukrayna ile olan ilişkilerinde bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’nın Kursk’taki askeri faaliyetlerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Basının merak ettiği konu ABD’nin Ukrayna ile istihbarat paylaşımı yapıp yapmadığıydı.
Ancak Singh bu konuda net bir cevap vermekten kaçınarak “Ukraynalılarla yapacağımız herhangi bir istihbarat paylaşımını tartışmayız, ama onlarla böyle bir ilişkimiz var” diyerek gizemli bir açıklamada bulundu. Singh kamuoyuna açıklanan bilgilerin ötesine geçmek istemediğini belirtti ve Ukrayna’ya ihtiyaç duydukları desteği sağlama konusunda iş birliğinin sürdüğünü vurguladı.
Kursk’taki durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov’un görüşmesi, Pentagon’un Ukrayna’nın bu bölgedeki amaçlarını daha iyi anlamasına olanak tanıdı.
Singh hafta sonu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Kursk operasyonuyla ilgili açıklamalarına dikkat çekerek ABD’nin bu operasyonun hedeflerini daha net bir şekilde anladığını belirtti. ABD’li sözcü “Bakan Austin, Bakan Ümerov ile yaptığı görüşmede orada neyi başarmaya çalıştıklarını daha iyi anladı. Ancak bunun dışında verebileceğim daha fazla ayrıntı yok” dedi.
Singh’in bu açıklamaları Ukrayna’nın Kursk’ta yürüttüğü askeri operasyonların, ABD ve Ukrayna arasındaki iş birliğinin sınırlarını ve derinliğini yeniden gündeme getirdi. Ukrayna’nın hâlâ Rus güçlerinin ateşi altında olan bu bölgede faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Singh, ABD’nin belirlediği politikaların sınırları dahilinde hareket ettiklerini de sözlerine ekledi.