Ukrayna savaşında 511'inci gün geride kalırken, bölgede yeni bir kriz patlak verdi. Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Ukrayna, geçici bir nakliye yolu önerirken, Odesa Limanı iki gündür saldırıya uğruyor. Rusya, Karadeniz'deki bazı bölgeleri 'tehlikeli' ilan etti.

Rusya’nın stratejik öneme sahip Kerç Köprüsü’nün vurulması hadisesiyle başlayan ve Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesiyle devam eden hareketli hafta, Odesa’ya iki gündür yapılan saldırılarla hız kaybetmeden sürüyor.

Kırım’ı Rusya’ya bağlayan tek geçit olan Kerç Köprüsü, pazartesi sabah saatlerinde vuruldu. Bunun akabinde köprü kısa bir süreliğine kapalı kalsa da sonrasında kısmen trafiğe açıldı. Bu saldırılarda bir çift hayatını kaybederken, çocukları da yaralandı.

Bunun akabinde Rusya pazartesi günü süresi dolan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini duyurdu. Bunun sebebinin Kerç Köprüsü’ne düzenlenen saldırılar değil, Rusya’ya verilen sözlerin tutulmaması olduğunu söylenildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupta, tahıl anlaşmasına ‘Rusyasız da devam edilebileceğini’ söyledi.

60 bin ton tahıl yok oldu

Ne var ki Rusya tarafından bu sözlere cevap hiç vakit kaybetmeden geldi. Rus füzeleri tahılın yola çıktığı kritik limanlardan biri olan Odesa Limanı’na saldırırken, Kremlin de anlaşmanın Rusyasız devam etmesinin bölgede risklerin ortaya çıkacağının altını çizdi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın dün ülke genelinde 63 füze ve insansız hava aracı ile saldırdığını, bunlardan 37’sinin düşürüldüğünü bildirdi. Ukrayna Tarım Bakanı füze saldırılarında 60 bin ton Ukrayna tahılının yok edildiğini söyledi. Odesa askeri yönetiminin sözcüsü Serhiy Bratçuk ise saldırının en ağır yükünü Odesa’nın çektiğini ve kente yönelik saldırının ‘çok güçlü’ olduğunu belirtti.

Üst üste iki gündür devam eden saldırılarda bir tahıl ve petrol terminalinin vurulduğu bildirildi. Zelenski’nin danışmanı Mıyahlo Podolyak, Odesa’ya yapılan saldırıları, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaşmasını önlemek için Rusya’nın verdiği mücadelenin bir parçası olarak nitelendirdi.

Karadeniz’deki bazı bölgeler seyrüsefer için tehlikeli ilan edildi

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise tahıl anlaşmasının sona erdiği bir kez daha vurgulanarak bölgedeki insani koridorların azaltıldığı söylenildi.

Bölgeden Ukrayna limanlarına giden her geminin potansiyel askeri teçhizat taşıdığının kabul edileceğinin belirtildiği açıklamada, “Karadeniz’in kuzeybatısı ile güneydoğusunda uluslararası sularda bulunan bazı bölgeler de seyrüsefer için geçici olarak tehlikeli olarak ilan edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Ukrayna’dan geçici nakliye yolu önerisi

Öte yandan Kiev’in Birlemiş Milletler’in nakliye dairesi Uluslararası Nakliye Örgütü’ne yazdığı salı günkü mektupta, Ukrayna’nın geçici olarak deniz nakliye yolu oluşturmaya karar verdiği belirtildi.

Ukrayna Altyapı Bakanı Vasil Şkurakov imzalı mektupta açılacak geçici hattın amacının “Karadeniz’in kuzeybatı kısmında uluslararası nakliyatın önündeki engellerin kaldırılmasını kolaylaştırmak” olduğu belirtildi.

Ukrayna ayrıca kuracağı ek trafik yolunun Karadeniz’e komşu ülkelerden biri olan Romanya’nın karasularına ve münhasır deniz ekonomik bölgesine ulaşacağını belirtti.

Zelenski tahıl anlaşmasına ‘Rusya’sız da devam edebiliriz’ dedi, Odesa Limanı’na saldırı düzenlendi