Papua Yeni Gine'de 'Umrumda değil' isimli çete üyeleri köylere saldırdı. Palalarla köylere giren çete 16'sı çocuk 26 kişiyi katletti, evleri ateşe verdi. Çete üyeleri çok sayıda kadın ve kız çocuğuna cinsel saldırıda bulunup sonra onları da öldürdü.

Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine’deki vahşet dünya manşetlerinde. Genç erkeklerden oluşan bir çetenin üç köye yaptığı saldırılarda 16’sı çocuk 26 kişi katledildi. Polis 30 kadar çete üyesinin katliamlardan önce köylerdeki kadınlara ve kız çocuklarına cinsel şiddet uyguladığını da açıkladı. Angrumara Karakolu’ndan Müfettiş Peter Mandi öldürülmeden önce tecavüze uğrayan kişilerin sayısının da henüz tespit edilemediğini ifade etti.

Söz konusu vahşet geçen hafta yaşandı. Ayrıntıların ortaya çıkmasıyla beraber dünya manşetlerindeki yerini de aldı. Papua Yeni Gine’nin ücra köşelerinde bulunan üç köye yönelik saldırıların yarattığı şok hala sürüyor. 26 insanın acımasızca katledildiği saldırılarda, saldırganlar köylülerin evlerini de ateşe verdi. Üstelik hala kendisinden haber alınamayan birçok köylü de var. Katliamı kendilerini “Umrumda Değil” diye adlandıran bir çeteye mensup 30’dan fazla genç erkeğin gerçekleştirdiği biliniyor.

Beş yaşında bir çocuk da katledildi

Temmuzun 17’sinde pala, silah ve mancınıklarla Angrumara köyüne saldıran grup evleri yaktı ve yaşlı bir adamla beş yaşındaki bir çocuğu öldürdü. Ertesi gün Tambari köyüne yönelen çete burada kadınlara ve kız çocuklarına cinsel şiddet uyguladı. Cinsel şiddetin ardından ise kurbanlar palalarla katledildi. Yetkililer, çocukların da palalarla öldürüldüğünü ifade ediyor.

Angrumara’da üç, Tambari’de ise 23 kişinin öldüğü de teyit edildi, bunların arasında 16 çocuk var.

Yetkililer katliamdan kaçan köylülerin akıbetinin belirsiz olduğunu söyledi. Köyler karayoluyla ulaşılması zor ve ücra bir bölgede yer alıyor. Bu nedenle bölge polisi de bölgeye ancak Salı günü ulaştı. Takviye kuvvetlerin bölgeye gelmesi ise Perşembe gününü buldu. Polis Sepik Nehri boyunca çeteyi arayacaklarını ve ölü sayısının artmasını beklediklerini söyledi.

Hayatta kalanların çoğu çevredeki çalılıklara kaçtı. Angrumara’daki polis karakoluna ulaşan Tambari katliamından kurtulan bir kişi polisin yaptığı açıklamaya göre köylerindeki tüm evlerin yakıldığını ve köylülerin sadece sırtlarındaki kıyafetlerle kaçtıklarını söyledi. Yerel halkın çetenin yeni saldırılarından korktuğu belirtildi.

Kabile çatışmaları tırmanıyor

Bir yetkili 17 farklı kabile arasındaki çatışmaların 2022’deki seçimlerden bu yana tırmandığını ifade etti. Yetkiliye göre esas sebep toprak anlaşmazlıkları ve rekabet gibi konular… Papua Yeni Gine’de kabileler yüzyıllardır birbirleriyle savaşıyor ancak teknolojik silahların ulaşılabilir olması şiddet döngüsünü de alevlendirdi.

Ülke nüfusunun 1980’den bu yana iki kattan fazla artması kabileler arasındaki toprak ve kaynak rekabetlerini derinleştirdi.

Gazze’deki katliam gerilimin gölgesinde: Ölü sayısı tırmanıyor