Venezuela'nın seçimleri kazandığını söyleyen muhalefet lideri Gonzalez hakkındaki tutuklama kararından bir hafta sonra İspanya'ya sığındı. Maduro hükümeti Gonzalez'in gitmesine "ülkenin selameti" için izin verdiklerini söyledi.

Venezuela’nın muhalefet lideri Edmundo Gonzalez İspanya’ya gitmek üzere ülkeden ayrıldı. Temmuz ayındaki tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından ülkede patlak veren protestolarla ilgili olarak Gonzalez hakkında geçen hafta “terörizm ve komplo kurmak” gibi suçlarla tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Ülkenin Devlet Başkanı Nicolas Maduro oyların yüzde 51’ini aldığını söyleyerek zaferini ilan etse de muhalefet bunun doğru olmadığını iddia etmiş, esas kazananın Gonzalez olduğunu söylemişti. Hem Venezuela muhalefeti, hem de Latin Amerikalı bazı liderler Maduro’nun zaferini tanımayı reddetti. Ülke içinde de birçok kişi sokaklara döküldü. Bu protestolarda şimdiye kadar en 27 kişi öldürüldü, 192 kişi yaralandı. Maduro hükümeti 2400 kadar kişiyi tutukladığını açıkladı. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan kişilerden biri de Gonzalez oldu.

Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez açıklamasında Gonzalez’in ülkeyi terk ederek İspanya’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğunu söyledi. Rodriguez, Gonzalez’in daha önce de başkent Karakas’taki İspanya Büyükelçiliği’ne sığındığını açıkladı. Ancak bu misafirliğin ne kadar sürdüğü belirtilmedi. Başkan yardımcısına göre Gonzalez’in gidişine “ülkenin huzuru ve selameti” için izin verildi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de haberi doğrulayarak Gonzalez’in “talebi üstüne” İspanya Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla İspanya’ya getirildi. Albares sosyal medya platformu X’ten “İspanya hükümeti tüm Venezuelalıların siyasi haklarına ve bütünlüğüne saygı duymaktadır” dedi.

75 yaşındaki Gonzalez, muhalefet lideri Maria Corina Machado yerine muhalefetin adayı olarak seçilene kadar siyasi hırsları yokmuş gibi görünen emekli bir diplomattı. Machado muhalifler arasında popüler bir siyasetçi olsa da Venezuela Yüksek Mahkemesi Machado’yu seçimden diskalifiye etme kararı almıştı. Gonzalez’i tanıyanlar emekli diplomatın bu göreve talip olmadığını, ancak teklif gelince “sorumluluk bilinciyle kabul ettiğini” söylüyor. Yani Gonzalez son dakika aday olarak belirlenmiş.

Muhalefetin önde gelen isimlerinden Juan Pablo Guanipa, Gonzalez’in ülkeden ayrılmasına rağmen muhalefetin hakkını savunmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi. Guanipa “Önemli olan Gonzalez’in halkın seçimi olması, seçildiğinin kanıtlanması ve halkın egemenliğine saygı duyulması” dedi.

Arjantin ve Venezuela yine gerildi

Gonzalez olayı bir yana Arjantin ve Venezuela arasındaki büyükelçilik gerginlikleri kaldığı yerden devam ediyor. Arjantin Dışişleri Bakanlığı cumartesi günkü açıklamasında Venezuela’nın istihbarat teşkilatına çalışan kişilerin Karakas’ta Arjantin’e ait diplomatik bir konutu kuşattığını söyledi. Altı Venezuelalı mart ayında haklarında çıkarılan tutuklama kararından kısa süre sonra bu binaya sığınmıştı. Bu sığınmacılar dün sabah bazıları kar maskesi takmış silahlı adamların göründüğü görüntüler yayınladı. Arjantin Dışişleri Bakanlığı, içerideki sığınmacıların “kaçırılmamaları” konusunda Venezuelalı yetkililere gözdağı verdi.

Maduro galibiyetini kabullenmeyen ülkelerin diplomatlarına Venezuela’yı terk etmelerini söylediğinden beri Arjantin’in ülkedeki temsilciliğini Brezilya üstlenmiş durumda. Ancak dün Venezuela Dışişleri Bakanlığı Brezilya’nın üstlendiği diplomatik misyon velayetini iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Sebep olarak da bu tesislerin “terör faaliyetleri” ve Maduro ile hükümetine karşı suikast planlamak için kullanıldığına dair ellerine kanıtlar geçmesi gösterildi.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı’nın bu karara tepkisi “şaşkınlık” oldu. Resmi açıklamada Arjantin’in büyükelçilik işlerini yapacak başka bir ülke ortaya çıkana kadar Arjantin’in temsilciliğini Brezilya hükümetinin yapmayı sürdüreceği vurgulandı.

Venezuela’da siyasi kriz bitmiyor: Muhalefet Batı’ya ‘sığındı’, küresel çağrıda bulundu