Vietnam'da bir erişteci, ülkesindeki bakanı eleştirmek amacıyla Nusr-Et restoran zincirinin sahibi Nusret Gökçe'yi taklit etti. Bunun sonucunda adam 5,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Vietnam Kamu Güvenliği Bakanı To Lam, iki yıl önce Covid-19 salgınının ekonomik ve toplumsal sıkıntılara yol açtığı bir dönemde Londra’daki Nusr-Et’te 24 ayar altınla kaplı bir biftek yerken görüntülenmişti. Lam Londra ziyareti kapsamında komünizmin fikir babası Karl Marx’ın mezarını da ziyaret etmişti. Halk yoksulluğun pençesindeyken bir bakanın 1000 sterlinden daha pahalı biftek yemesi kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

39 yaşındaki erişteci Peter Lam Bui de Bakan Lam’ın videosuna tepkili olan vatandaşlar arasındaydı. O, tepkisini biraz daha yaratıcı bir yolla göstermeyi tercih etti. Ancak bu da kendisine pahalıya mal oldu. Nusret’in ‘Salt Bae’ (Tuz Bebiş) lakabına gönderme yaparak kendine ‘Green Onion Bae’ (Taze Soğan Bebiş) dediği videoda erişte çorbasına, Nusret’in tuz döküşünü taklit ederek baharat attı.

Eylül 2022’de evine baskın düzenlenen Bui, ‘Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti’ne karşı çıkma amacıyla içerik üretme ve yayma’ suçlamasıyla gözaltına alındı. Nusret videosunun yanı sıra Bui’nin geçmişte hükümeti eleştirdiği paylaşımları da kanıt olarak gösterildi. Bui paylaşımlarının ifade özgürlüğüne uygun olduğunu söylese de mahkemeyi haklılığına ikna edemedi.

Bui hakkında Facebook’ta yayımladığı 19 ve YouTube’da da 25 video sebebiyle ”halkın devlete güvenini olumsuz etkilemekle’ suçlayan bir iddianame hazırlandı. Ancak o iddianamede Nusret parodisine yer verilmedi.

Lam’ı Facebook’ta 19 ve YouTube’da 25 video yayımlayarak ‘halkın devlet liderliğine güvenini olumsuz etkilemekle’ suçlayan, ama meşhur Nusret parodisine değinmeyen iddianamede, 12 yıl hapis cezası istenildi.

‘Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti’ne karşı çıkma amacıyla içerik üretme ve yayma’ yasası, iktidarı eleştirmeyi zorlaştırdığı ve muhalefeti bastırmayı amaçladığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu yasa hükümleri sebebiyle geçen ay ülkedeki insan hakkı ihlallerini belgeleyen gazeteci Nguyen Lan Thang’a altı yıl hapis cezası verilmişti.

Nusret Gökçe’ye bir kötü haber de Infantino’dan