Malezya'da yasaklı El Erkam tarikatına bağlı bir şirket mercek altında. 402 çocuk istismarcı tarikattan kurtarıldı. Tarikatın yeniden aktif olması için "itaatkar kadınlar" ve "ihvan poligamisi" gibi gruplar kurulduğu ortaya çıktı.

Asya ülkesi Malezya bir tarikat skandalıyla sarsılıyor. Tarikatla bağlantılı bir şirket soruşturmasında 402 çocuğun istismar edildiği ortaya çıktı.  Söz konusu şirketin ismi Global Ikhwan Services and Business Holdings (GISBH). İsminde geçen “ihvan” kelimesinin çağrıştıracağı üzere tarikatla bağlantısı olan şirket bu. Tarikat ise 1994 yılında Malezya’da yasaklanan El Erkam. Bu kısa özetin ardından şimdi detaylara bakalım.
Malezya polisi bu şirkete ait çocuk bakım evlerine dair soruşturmanın ardından 171 kişinin istismar suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı. Yaşı bir ila 17 arasında değişen 402 çocuk şirkete ait bakım evlerinden kurtarıldı. GISBH 20’den fazla ülkede iş yapan ve beş bin çalışanı olan bir şirketler grubu.
2007’den beri süren soruşturmada hazırlanan 41 raporda tutuklananlar arasında bakıcı ve öğretmenler de olduğu kaydedildi. Malezya’nın farklı şehirlerindeki operasyonda 105’i kadın 171 kişi tutuklandı. Cinsel şiddet, istismar ve ihmal bu kişilere yöneltilen suçlamalar arasında. Malezya polisi “Çocuklar hastalandıklarında durumları iyice kötüleşene kadar doktora götürülmüyordu” dedi. Basına demeç veren polis yetkilisi şirketin gözetimi altındaki çocukların dini duygular sömürülerek bağış toplamak için kullanıldığını düşünüyor. Bakım evlerinden kurtarılan çocukların sağlık muayeneleri sürüyor.

El Erkam tarikatı Malezya’da yasak ama…

Şirketin resmi internet sitesine göre GISBH Ashaari Muhammed isimli bir şahıs tarafından kuruldu. Muhammed, El Erkam isimli, radikal söylemleriyle bilinen tarikatın lideriydi. Tarikat siyaset sahnesinde de oldukça aktifti. El Erkam “sapkın” bulunarak 1994 yılında yasaklandı, fakat şimdilerde çeşitli gruplar aracılığıyla faaliyetlerini diriltmeye çalışıyor. Şirket ise Ashaari Muhammed’in 2010’da ölmesinin ardından El Erkam tarikatıyla organik bağı kalmadığını iddia ediyor.

Faaliyetleri büyük oranda yasaklanmış olan El Erkam tarikatını diriltmek için çeşitli çabalar sürüyor. Bu çalışmaların iki büyük kolu var. Biri “İtaatkar Hanımlar Kulübü,” bir diğeriyse “Poligami ihvanı Kulübü.”

Not: Poligami = Çok eşlilik

‘İtaatkar hanımlar’, ‘Poligami ihvanı’…

“İtaatkar Hanımlar Kulübü” eşlere kocalarına karşı nasıl “daha itaatkar” olacaklarını öğreterek İslami aile yapısını desteklediğini iddia ediyor. Malezya, Endonezya, Singapur gibi ülkelerde faaliyetlerine devam eden İslami grubun üç bini aşkın üyesi olduğu biliniyor. Bu grup 2011 ve 2013’te Paris ve Londra’da ofis açma planları olduğunu da duyurmuştu. Tahmin edersiniz ki grubun faaliyetleri takip edildiğinde GISBH ile finansal ilişkileri bulmak mümkün.  Grup 2011’de yayınladığı “İslami Seks” adlı bir kitapla da gündeme oturmuştu. Kitap 115 sayfadan oluşuyordu ve kadınlara “kocalarının yoldan çıkmasını” önlemek için neler yapmaları gerektiğini anlatıyordu. Kitap yayınlanmasının ardından Malezya ve Endonezya’da yasaklanarak toplatıldı. Malezya’da ana akım Müslüman tarikatlar da grubun faaliyetlerinden bir hayli şikayetçiydi.

El Erkam’ı canlandırma girişimlerinden biri de Poligami İhvanı Kulübü. Kulüp çok eşliliği erkekler için daha yaygın hale getirmeyi amaçlıyor. Malezya zaten çok eşliliğin yasal olduğu bir ülke olmasına rağmen çok eşliliği yaygınlaştırmanın erkeklerin yoldan çıkmasını önleyeceğine inanıyor. 2010 yılında New York Times’a konuşan bir kulüp üyesi “Erkeklerin çoğunun İslami kurallara aykırı ilişkileri olduğunu biliyoruz, çünkü tek bir kadın erkekler için yeterli değil. Erkek doğası gereği çok eşli bir varlık. Çok eşliliği yaygınlaştırmanın aldatma gibi toplumsal hastalıkları azaltacağını düşünüyoruz” demişti.

Malezya’nın tuhaf tarikatı Batı’da tartışmalara konu olmuştu

İtaatkar Hanımlar Kulübü 2010’lu yılların başında Avrupa’nın çeşitli kentlerinde çalışmalar başlattı. 2011’de Londra’da açtıkları bir restoran üstünden yürüttükleri faaliyetler o dönemde BBC’nin radarına girdi. Tarikatta üst düzey mevkilerde bulunan erkeklerin eşlerine “birinci sınıf hayat kadını” gibi davranmaları öğüdü verilirken kadın ve erkeğin eşit olamayacağı, her ailenin bir erkek lideri olduğu yönündeki açıklamaları çeşitli feminist grupların ses yükseltmesine neden oldu. İslam’ın cinsellikle bu denli bağdaştırılmasına öfkeli bir başka grup da ana akım İslam alimleriydi. Haliyle bu tuhaf tarikat tuhaf şekilde İslam alimleriyle feministleri de birleştirdi. Avrupa’daki çeşitli Müslüman gruplar İslam’da kadının bu denli değersizleştirilmediğini vurguladı. O dönemde Londra’da faaliyet gösteren bir Müslüman grup “Hz. Muhammet’in etrafında güçlü ve özerk kadınlar olduğu” yönündeki açıklamalarıyla İtaatkar Hanımlar Kulübü’nü eleştirmişti. Malezya siyasetinden de konuya dair açıklamalar geldi. Malezya yoğun nüfusuna rağmen bürokrasinin çeşitli kademelerinde kadınların yer aldığı bir ülke.

Feministler ve Müslümanlar bu grubu karşılarına koyarken Batı ilk kez karşılaştığı bu gruba “ılımlı” yaklaştı. Çünkü “otantik” buldular. Grubun faaliyetleri The New York Times’tan BBC’ye birçok önemli gazetenin konusu oldu. Kadın bedenini tabiri caizse “ağızlarına sakız eden” tarikat Çin medyasında “Global Ikhwan nasıl bir hayat tarzına dönüştü?” başlığıyla haberleştirildi. The New York Times ise çeşitli demeçlere yer verdiği haberinde Poligami Kulübü’nü eleştirilerin odağı yaptı.

Uzun süredir gündemde olmayan El Erkam tarikatı ve bağlı kulüpler çocuk istismarı skandalıyla yeniden epey konuşulacağa benziyor.

Eski Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin yolsuzlukla suçlanıyor