Hamas İsrail'in Yafa kentinde düzenlenen ve yedi kişinin hayatını kaybettiği silahlı ve bıçaklı saldırıyı üstlendi. Saldırının, İran’ın İsrail’e füze gönderdiği sırada gerçekleşmesi dikkat çekmişti.

Ortadoğu’da gerilim tırmanırken İsrail’in Tel Aviv yakınlarındaki Yafa kentinde dün geceki silahlı saldırı bölge ve dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. İki kişinin silahlı ve bıçaklı saldırısında yedi kişi hayatını kaybetti. Saldırının sorumluluğunu da Hamas üstlendi. Örgüt saldırıyı Muhammed Mesek ve Ahmed Himouni isimli iki üyesinin düzenlediğini duyurdu.

Yafa’daki saldırıda Hamas üyeleri önce bir otobüs durağında bekleyen sivillere rastgele ateş açtı, ardından bıçaklı saldırıya girişti. Panik içinde kaçışan insanlar arasında yaralananlar da oldu. İstasyonun ardından Kudüs Caddesi’ne yönelen Hamaslılar burada da sivil halka saldırmaya devam etti.

İsrail güvenlik güçleri de hızla harekete geçse de silanlı militanları bir belediye güvenlik görevlisi ve olay yerindeki silahlı iki sivil etkisiz hale getirdi. Olayın hemen ardından çeşitli rakamlar açıklansa da, İsrail polisi son olarak yedi kişinin yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Hamas: Bu bir direniş mesajı

Hamas saldırıyı gerçekleştirenlerin kendi üyeleri olduğunu açıklarken bu saldırının İsrail’in politikalarına karşı ‘direniş mesajı’ olduğunu duyurdu. Filistin’deki çatışmalar ve İsrail’in Gazze’ye ölümcül saldırıları son aylarda tansiyonun iyice yükselmesine neden olmuştu.

İran’ın füzeleriyle aynı anda

Saldırının bir diğer çarpıcı noktası da zamanlaması oldu. Aynı saatlerde İran’ın İsrail’e yüzlerce füze gönderdiği haberleri gündeme bomba gibi düşmüştü.

Gelişmeler bölgedeki savaşın farklı cephelerde genişleyebileceğine dair endişeleri artırıyor. İsrail bu tür saldırılara karşı güvenlik önlemini artırırken bölgede yeni bir gerilim dalgasının da sinyalleri geliyor.

İsrail zeytinyağı gibi üste çıkıyor: BM Genel Sekreterini ‘istenmeyen kişi’ ilan etti

İsrail ordusu hava üslerinin vurulduğunu doğruladı: Lübnan için 24 tahliye emri daha