Sadece bu yıl 198 silahlı saldırının meydana geldiği ABD'den yine bir toplu katliam haberi geldi. Teksas eyaletindeki Allen'da bir alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda 8 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Bu son katliam, bireysel silahlanma konusundaki tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi.

ABD’nin Teksas eyaletindeki Allen kentinde bulunan bir alışveriş merkezinde meydana gelen silahlı saldırıda sekiz kişi hayatını kaybederken, üçü kritik olmak üzere yedi kişi yaralandı. Saldırgan ise olay yerine yakın olan bir polis memuru tarafından etkisiz hale getirildi.

Bir araç kamerasının kayda aldığı anlar sosyal medyada dolaşıma girdi. Bu görüntülerde silahlı saldırganın aracıyla alışveriş merkezine geldiği ve hemen kaldırımdaki insanlara ateş etmeye başladığı görülüyor. Yukarıdan kayda alınan başka bir videoda ise yüzlerce müşterinin elleri havada alandan uzaklaşıyor. Saldırganın yanında AR-15 tipi bir tüfek olduğu belirtiliyor. Görgü tanıkları kurbanlar arasında çocukların da olduğunu söylüyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın silahlı saldırı hakkında bilgilendirildiğini ve yönetimin yerel yetkililere destek sunduğunu bildirdi. Daha önce toplu katliamlara rağmen bireysel silahlanma kısıtlamalarını hafifleten yasaya imza atan Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott’ın olayı ‘tarifsiz bir trajedi’ olarak nitelendirmesi ise dikkat çekti.

Bireysel silahlanma ABD’nin en büyük sorunlarından

Silahlı Saldırı Arşivi’ne göre ABD’de sadece 2023 yılında bu katliamla beraber 199 saldırı gerçekleşti. Toplu katliamların adeta olağan bir olay hale geldiği ülkede silahlı saldırılar 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Silahlı şiddet olaylarında 521’i genç ve 93’ü çocuk 14 bin 600 kişi yaşamını yitirdi.

Teksas’ın El Paso kentinde 2019 yılında bir Walmart’ta meydana gelen başka bir saldırıda 23 kişi hayatını kaybetmişti. Uvalde kentinde geçen yıl bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırıda da 19 öğrenci ve iki öğretmen ölmüştü.

Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bu saldırılara rağmen kongre bireysel silahlanmaya karşı caydırıcı bir silah kontrol yasası çıkarmayı başaramadı. Teksas, sakinlerinin ne bir ruhsat ne de eğitim almasına gerek kalmadan silah taşımasına izin veriyor. Eyalet mahkemesi, geçen ağustos ayında Teksas’ta silaha sahip olma yaşını 18’den 21’e çıkaran yasayı iptal etti.

Cumhuriyetçi Abbott, halkın silahlara olabilecek en kolay şekilde erişmesini destekliyor. Ağırlıklı olarak Cumhuriyetçilerin izlediği Fox News tarafından yapılan bir anket, ABD’li seçmenlerin silah kontrol önlemlerini desteklediğini ve silahlı saldırı kurbanı olacaklarından endişe ettiklerini ortaya koyuyor.

Sırbistan’da 48 saatte ikinci silahlı saldırı: 8 ölü, 13 yaralı