Suriye’de Şam’da duruma hakim olan Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki muhalif güçler ülkenin halen üçte birini kontrol altında tutan YPG/PKK ile çatışmasız çözüm için ilk adımı atmış görünüyor.
Pazartesi günü YPG/PKK’nın Suriye’deki bir numaralı ismi Mazlum Kobani Şam’a giderek yeni yönetimin lideri Ahmet Şara ile görüştü.
İlginç biçimde görüşmenin içeriğine ve nasıl geçtiğine ilişkin bilgi YPG/PKK’nın ABD başkenti Washington’daki temsilcisi Bessam İshak tarafından verildi.
İshak, Şarku’l Avsat’a telefonda bilgi verdi ve görüşmede sadece askeri konuların görüşüldüğünü aktardı.
Geçen hafta Şam’da Ahmet Şara başkanlığında Suriye’de iç savaş sürdüren bütün grupların katılımıyla yapılan toplantıda gruplar kendini feshetmeyi ve yeni kurulacak Suriye ordusuna katılmayı kabul etmişti.
Bu gelişmeden sonra Suriye’de önce savunma bakanı, ardından da genel kurmay başkanı atanmış, bu arada bazı muhalif grup komutanları ve iç savaş boyunca Suriye’de savaşmış bazı yabancı savaşçılar yeni Suriye ordusunda rütbeli subaylar haline gelmişti. Hatta atananlardan biri Türk vatandaşıydı.
Bu toplantıda YPG/PKK yoktu. Davet mi edilmemişti, kendisi mi gitmemişti belirsiz. Bessam İshak’ın söylediğine göre “Operasyonel zorluklar” nedeniyle toplantıya katılınmamıştı.
YPG/PKK’nın toplantıya katılmamasıyla ilgili olarak İshak ’’SDG toplantıya askeri durumu nedeniyle katılmadı. Ancak kendisiyle (Colani ile) yaptığı son görüşmenin resmi ve ilan edilmiş olması iki taraf arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözüldüğünün olumlu bir göstergesidir” dedi.
Şara ile Mazlum Kobani arasındaki görüşme pazartesi yapılmış olmasına rağmen çok az bilgi sızması ortada henüz tam bir anlaşma olmadığı ama taraflar arasında diyalog kanalının açıldığı izlenimi veriyor.
Kimi kaymaklara göre YPG/PKK diğer muhalif gruplar ve hatta HTŞ gibi kendisini feshetmek istemiyor. Ancak yeni rejimin koyduğu kural bu feshi zorunlu kılıyor. Diğer bütün muhalif grupların anlaştığı bir konuda YPG/PKK’nın anlaşmaması bütün Suriye muhalefetinin dönüp YPG/PKK ile savaşması anlamına gelebilir.
Bessam İshak’ın aktardığı bir başka bilgi YPG/PKK’nın Fırat’ın doğusunda halen kontrol ettiği topraklarda Suriye bayrağını göndere çekmeyi kabul etmiş olması. Bu Mazlum Kobani açısından pazarlık unsuru gibi görünüyor, YPG/PKK özerk kalabilmeyi, hatta mümkünse federatif yapıya ulaşmayı ve askeri gücünü elinde tutmayı istiyor olabilir.
Oysa diğer bütün gruplar ellerindeki bütün silahları Suriye ordusuna devredip Suriye ordusuna katıldı. Yani YPG/PKK’nın da bunu yapması, yıllar içinde Amerika’dan aldığı bütün askeri yardımı da Suriye ordusuna devretmesi gerekiyor ki anlaşma olsun.