Avrupa'nın "turist sendromu" salgınına Yunanistan da yakalandı. Ege sahillerine gelen turistler sıradan halkı bunalttı. Hükümet turist akınını gidermek için yeni önlemler almaya hazırlanıyor.

Bütün yaz Instagram ana sayfanızda Yunan Adaları’nın müthiş sahillerinde deniz ürünlerinin ne kadar ucuz olduğuna dair videolar izleyenlerden misiniz, yoksa kapıda vize kolaylığıyla tatilini orada geçirenlerden mi? Tanıdığımız tanımadığımız bir sürü insan bu yaz Yunan adalarına kolayca girmelerini sağlayan kapıda vize uygulamasından faydalanarak sahil kesimlerine akın etti. Türkiye’den nispeten ucuz bir ülke olması, doğası ve kültürümüze yakınlığı Yunanistan’ın Türk turistlerin odağı yaptı.

Önlemler özellikle cruise gemilerini ilgilendiriyor

Yunanistan’ı bu kadar seven ve yaz tatillerini orada geçirenler yalnızca bizler değiliz. Yunanistan hem fiyatları hem de doğası sebebiyle hem cruise gemilerinin uğrak noktalarından biri hem de Avrupalı turistlerin yaz tatili için tercih ettiği ülkeler arasında. Gördüğü rağbete ve ülke ekonomisine sağladığı faydaya rağmen Yunanistan bu kalabalıktan bunalmış. Tıpkı Avrupa’nın turist çeken başka yerleri gibi…

Yunanistan Başbakanlık Ofisi’nin yaptığı açıklamaya göre ülke kalabalığa karşı bazı önlemler almaya hazırlanıyor. Bunlardan bazıları cruise gemilerini ilgilendiriyor. Gelecek yaz cruise gemilerinin sahillere demir atmak için verdikleri kiranın miktarı artırılacak ve günlük seferler konusunda düzenlemelere gidilecek. Bu önlemler hem kalabalığı azaltmayı hem de turizm hareketliliğini Avrupa’nın başka bölgelerine yönlendirmeyi hedefliyor.

Avrupa’nın turist kalabalığına dair önlemleri artıyor

Başbakan Kiryakos Miçotakis Selanik’teki yıllık bütçe toplantısındaki konuşmasında “Turizm bizi ekonomi açısından olağanüstü bir şekilde desteklese de kültürel etkilerini yok saymamız mümkün değil” dedi. Miçotakis özellikle popüler destinasyonlardan olan Mikonos ve Santorini’de gelecek sene turist harçlarının 20 euro’ya kadar yükseltileceğini söyledi. Kısıtlamaların detayları önümüzdeki haftalarda açıklanacak.

Covid-19 pandemisinin neden olduğu eve tıkılmışlık sona erip de normalleşme süreci başladığında Avrupa’nın turist trafiği de epey arttı. Bu yoğunluğa karşı önlem alan ülkelerin arasında İtalya da vardı. Venedik’e gelen turistler günde beş euro vergi veriyorken İspanya’dan da sesler yükselmişti. Haziran ayında Barselona halkı turistler sebebiyle aşır kalabalıklaşan kentte protestolar düzenlemiş, turistlerin üstüne su tabancasıyla su sıkmışlardı. İtalya ve İspanya’nın yoğun limanlarına kruz gemilerini kabul etmemesinin ardından Hollanda’da benzer bir karar almıştı. Hollanda 2026’ya kadar kruz gemilerinin trafiğini yarıya indirmeyi hedefliyor.

Turistler para demek ama bazı sorunlar da yok değil

Yunanistan Merkez Bankası’nın verilerine göre geçen sene ülkeyi ziyaret edenlerin sayısı 33 milyon. Bu sene ise bu sayı yüzde 15 arttı. Yunanistan, Rodos, Midilli, Limni, Sakız, Sisam, İleryoz, Kalimnos, İstanköy, Sömbeki ve Meis adalarına kapıda vize uygulamasıyla girilebileceğini açıklamış, Türkiye’nin sahil kesimlerindeki pahalılıktan bunalan turistler rotalarını Yunan Adaları’na çevirmişti. Ağustos sonuna kadar 54 bin 373’ü kapıda vizeyle olmak üzere toplam 372 bin 495 Türk vatandaşı Yunanistan’a giriş yaptı.

Senede 40 milyona yakın turist kabul eden ülkede turizm ekonominin neredeyse yarısını oluşturuyor, fakat bu turist nüfusunun Yunanistan’ın önlem almasını gerektirecek bazı negatif sonuçları da var.

Yunan Adaları’nda yaşayan halk turistlerin geldikleri bölgelerde fiyatları yükselttiğini söylüyor. Özellikle ev ve villa kiralamanın turistler arasında oldukça popüler olduğu bazı bölgelerde halk bir ev bulma kriziyle karşı karşıya.

İtiraf bu kez de turizmciden geldi: Yunanistan, Türkiye’den daha ucuz ama sebep enflasyon