Yunanistan'da yapılan erken seçimlerde Kiryakos Miçotakis oyların yüzde 41'ini alsa da partisi YDP, mecliste çoğunluğu sağlayamadı. Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou, geçici hükümeti kurması için İoannis Sarmas'ı görevlendirdi.

Yunanistan’ın erken parlamento seçimlerinde sandıktan mevcut Başbakan Kiryakos Miçotakis çıktı. Katılımın yüzde 48,76 olduğu seçimde seçmenlerin yüzde 41’i Miçotakis’i seçerken, yüzde 20’si Miçotakis’in rakibi SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras’a oy verdi. Ne var ki Miçotakis’in merkez sağ partisi Yeni Demokrasi (YDP), 145 milletvekilinde kalarak mecliste çoğunluğu kıl payı kaçırdı. Zira bir partinin çoğunluğu elde edebilmesi için en az 151 milletvekili çıkarması gerekiyor.

Miçotakis’in hükümeti kurma şansı vardı ancak bunun için sosyalist parti PASOK ile koalisyon kurması gerekiyordu. Hem aralarındaki görüş farklılıkları hem de dinleme skandalında hedef alınan siyasetçilerden birinin de PASOK lideri Nikos Andrulakis olması sebebiyle koalisyon ihtimali düşüktü. Seçim sonrası Miçotakis’in yaptığı ilk açıklamada da ‘mecliste istikrarın sağlanması’ için çoğunluğu sağlayana kadar seçime gitmeye devam edilebileceği ima edilmişti.

İkinci kez seçime gidebilmek için cumhurbaşkanının hükümet kurmak için yetki verdiği en çok oy alan parti liderlerinin hepsinin yetkiyi iade etmesi gerekiyor. Miçotakis ve Çipras söz konusu yetkiden önceki günlerde feragat etti. Yüzde 11,46’lık oy ile meclise 41 milletvekili sokan PASOK’un lideri Andrulakis de sandıktan çıkan sonucun koalisyon oluşturmaya imkan tanımadığını belirterek, hükümet kurma yetkisini dün iade etti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sabah saatlerinde parti liderleriyle bir araya geldi. Yarım saatlik bir istişarenin ardından Sakellaropoulou, yeni seçime gitmek için Sayıştay Başkanı İoannis Sarmas’a geçici hükümeti kurma görevi verdi.

Sandığa ikinci kez gidilmesi halinde en az yüzde 25 oy alması kaydıyla birinci gelen partiye fazladan 20 ila 50 sandalye verilecek. İkinci seçimlerin yeni seçim sistemiyle 25 Haziran’da yapılması bekleniyor.

Sarmas kimdir?

66 yaşındaki İoannis Sarmas, 1957 yılında İstanköy’de doğdu. Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1979 yılında onur derecesiyle mezun oldu. Fransız hükümeti ve Devlet Bursu Vakfı’ndan aldığı burslarla Paris II Üniversitesi’nden Ceza Hukuku, Kamu Hukuku ve Kamu Maliyesi alanlarında lisansüstü diploması aldı.

1987 yılında Danıştay yargıcı olarak seçilen Sarmas, altı yıl sonra Sayıştay’a atandı, halen bu görevine devam ediyor. Başbakan olarak görevini tamamladıktan sonra Sayıştay başkanı olarak görevine kaldığı yerden devam edecek.

Yunanistan’da barajı geçemeyen parti lideri: Yunanistan’ın Erdoğanlaşması tamamlandı