Yunanistan'ın Mora açıklarında meydana gelen göçmen teknesi faciasından sağ kurtulan dört göçmen, 750 kişiyi taşıyan balıkçı teknesinin batmasına Yunan sahil güvenliğinin neden olduğunu söylüyor.

Libya’dan İtalya’ya doğru yola çıkan ve 14 Haziran’da batan balıkçı teknesi; Pakistan, Suriye ve Mısır’dan gelen yaklaşık 750 kişiyi taşıyordu. Akdeniz’de son yıllarda yaşanan en feci felaketlerden biri olarak tarihe geçen kazada 104 kişi kurtulurken, sadece 82 kişinin cesedine ulaşıldı. 500 kişinin akıbeti ise hâlâ bilinmiyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan kazazedelerden bir kısmı Atina’nın kuzeydoğusundaki Malakasa mülteci merkezinde tutulurken, diğerleri tesisten ayrılmış durumda. Dikenli tellerle çevrili mülteci merkezine basının girişi ise yasak.

Kurtulanlardan biri olan Mısırlı göçmen, “Yunan sahil güvenliğinin bizi kurtaracağını düşünmüştük ama onun yerine tekneyi batırdılar” dedi ve Yunan yetkililerin, alabora olduğu sırada tekneyi çektiğini söyledi.

Medyaya konuşmamaları istenmiş

Yunan yetkililer daha önce bu iddiayı yalanlamış ve halat bağlama girişimlerinin teknenin durumunu değerlendirmek için olduğunu öne sürmüştü. Ancak yine Yunan yetkililerin iddiasına göre göçmenler İtalya’ya gitmek istediklerini söyleyerek halatı çıkarmaya çalışmışlar.

Hayatta kalanların anlattıkları ise bunun tam tersini gösteriyor. Bir Suriyeli, “Tekneyi yandan çektiler ve hızla hareket ettirdiler” dedi. Suriyelinin söyledikleri, “Bizi zorla çekerek balıkçı teknesinin alabora olmasına yol açtılar” diyen Mısırlı göçmenin anlattıklarıyla da örtüşüyor.

BBC’nin konuştuğu bazı kazazedeler, Yunan yetkililerin kendilerinden medyaya konuşmamalarını, konuşacaklarsa da ‘Yunan sahil güvenliğini suçlamamalarını’ istediğini söylüyor. Bir kazazede, Yunan yetkililerden kaza anında yaşadıkları konusundaki ifadesini değiştirmesi karşılığında kendisine ‘bir miktar para verileceği ve mülteci statüsü için başvuru sürecinin hızlandırılacağı’ yönünde teklif aldığını iddia ediyor.

Kazazedelerden aldığı bilgileri Yunan yetkililerine soran BBC, ‘ellerinde bulunan her türlü bilginin soruşturmanın bir parçası olması nedeniyle yorum yapamayacakları’ yanıtını aldı.

Göçmen ve mültecileri kurtarmak amacıyla çalışan yardım kuruluşu Sea-Watch, tekne çekmenin daima riskli bir eylem olduğunu söylemekle beraber bazen bunun işe yaradığını ancak, ‘içinde yüzlerce insanın bulunduğu eski bir gemiyi çekmenin kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacağını’ söylüyor.

‘İnsan kaçakçılığıyla suçlanan Mısırlılar aleyhinde ifade vermemizi istediler’

Öte yandan hayatta kalan göçmenlerden ikisi, Yunan yetkililerin kendilerinden insan kaçakçılığıyla suçlanan dokuz Mısırlı aleyhinde ifade vermelerini istediğini de iddia etti. Hayatta kalan dört kişi de dokuz Mısırlının yolcu olduğunu ve yolculuk sırasında aralarında bulunduğunu, halbuki gemi mürettebatının maskeli olduğunu ve zamanlarının büyük kısmını kamarada geçirdiğini belirtti.

İçlerinden biri, “Sahil güvenlik yaklaştığında mürettebat suya atladı. Bu dokuz Mısırlıdan bazıları tekneyi yüzdürmeye çalıştı. Bana öyle geliyor ki insan kaçakçılığına karışanlar onlar değildi” dedi.

Frontex: Yunanistan göçmen teknesine uçak gönderme teklifimize cevap vermedi