Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta 10 bin Kuzey Kore askerini konuşlandıracağını iddia etti. Zelenski'ye göre bu askeri destek 'dünya savaşına giden bir adım' olabilir.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski savaşın her geçen gün farklı bir boyut kazandığı Ukrayna cephesinde dünya kamuoyunu sarsacak yeni bir iddiayla gündeme geldi. Uzun zamandır Rusya’nın Kuzey Kore’den yardım aldığına dair söylentiler dolaşıyordu, ancak bu kez Zelenski bu desteğin boyutlarını açık bir rakamla öne sürdü: Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşmak üzere tam 10 bin Kuzey Kore askerini hazırlıyor.

Zelenski bu çarpıcı açıklamayı dün Brüksel’deki NATO Karargahı’nda yaptı. Avrupa Birliği (AB) liderleriyle bir araya gelen Ukrayna lideri toplantının ardından gazetecilere konuşurken bu askeri hamlenin istihbarat raporlarına dayandığını savundu. Daha önce de Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiğine dair suçlamalarda bulunmuştu, ancak ilk kez bu kadar net bir rakam telaffuz etti. İstihbarat bilgilerine göre Kuzey Kore askerlerinin bir kısmı şimdiden Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde konuşlanmış durumda.

‘Dünya savaşının ilk adımı’

Ukrayna lideri, Kuzey Kore’nin kara kuvvetlerini ve taktik birliklerini savaşa dahil etmek üzere Rusya’ya gönderdiğini belirtirken bu gelişmeyi ‘dünya savaşının ilk adımı’ olarak nitelendirdi. Sadece Kuzey Kore değil, aynı zamanda İran’ın da Rusya’ya insansız hava araçları ve füzelerle destek verdiğini dile getiren Zelenski, Tahran’ın bu suçlamaları reddetmesine rağmen İran’ın bu savaştaki rolüne dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu destekten faydalanmayı amaçladığını iddia eden Zelenski, Putin’in seferberlik konusunda endişeli olduğunu ve bu yüzden Kuzey Kore askerlerine güvendiğini öne sürdü.

Uzmanlar uzun süredir Rusya’nın Kuzey Kore füzelerini Ukrayna’da kullandığını öne sürüyor. Ancak hem Moskova hem de Pyongyang bu iddiaları reddetmeye devam ediyor. Yine de Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ilişki son yıllarda daha da sıkı bir hale geldi. Putin’in Haziran ayında Kuzey Kore’ye yaptığı nadir ziyaret, iki ülke arasında yeni bir savunma anlaşması ile sonuçlanmıştı. Bu müttefiklik, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri devam ediyor, ancak Ukrayna Savaşı sonrası ilişkiler daha da derinleşti.

Zelenski’nin açıklamaları Rusya’nın Ukrayna’daki askeri stratejisinin giderek daha karmaşık bir hal aldığını gösteriyor. Kuzey Kore gibi izole bir rejimle yapılan bu tür işbirlikleri, savaşın gidişatında önemli bir dönüm noktası olabilir.

Davet talebini yineledi

Bu açıklamalar Ukrayna Devlet Başkanı’nın Rusya karşısında dünya çapında daha fazla destek toplamak için başlattığı diplomatik turların bir parçası olarak gündeme geldi. Zelenski geçen haftalarda Washington, Paris, Berlin, Roma ve Londra gibi önemli başkentleri ziyaret ederek savaşın sona erdirilmesi için ‘zafer planı’na destek aramıştı.

Zelenski aynı destek talebini Brüksel’de de yineledi. Ukrayna lideri ülkesi için NATO üyeliğinin önemine değinerek “Bu yüzden Zafer Planı’nda ilk temel nokta NATO’ya davet edilmemiz” dedi. Ülkesinin NATO ile aynı değerleri paylaştığını, ortak düşmana karşı mücadele verdiğini vurgulayan Zelenski, “NATO’nun daveti Ukrayna’yı diplomatik olarak güçlendirecek” diye konuştu.

Ukrayna lideri “Askerlerimiz cephe hatlarını ABD’den İsveç’e, Kanada’dan Türkiye’ye dünyanın her yerinden bize sağlanan silahlarla koruyor. Ukrayna zaten İttifak’ın bir parçası haline gelmişken, onu dışarıda bırakmak, siyaseten yanlış olur” değerlendirmesinde bulundu. Washington Zirvesi’nde taahhüt edilen 40 milyar euro’nun yerine getirilmesini beklediğini söyleyen Zelenski, eğitim misyonlarının da artırılarak sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Bir soru üzerine Zelenski, ülkesinin bekasının ortakları ile birliğini kaybetmemesine bağlı olduğunu dile getirdi. NATO’nun çiçeği burnunda Genel Sekreteri Mark Rutte ise araya girerek “Birliğimizi kaybetmeyeceğiz. Bu bugün (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’e mesajımdır. Eğer birliğimizi kaybedeceğimizi düşünüyorsa kaybetmeyeceğiz” dedi.

Toplantılara Asya-Pasifik’ten ortaklar ve Avrupa Birliği’nin de katıldığını belirten Rutte “Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında önemli bir kolaylaştırıcı haline geldi. (Çin) Çıkarları ve itibarı etkilenmeden İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük çatışmayı körüklemeye devam edemez. İran ve Kuzey Kore askeri endüstrilerine destek karşılığında Rusya’nın savaş makinesini füzeler ve insansız hava araçlarıyla besliyor” değerlendirmesini yaptı.

Zelenski Ankara’yı kızdırabilir: ‘Ekümenik’ dedi ve Bartholomeos’u kiliseler kavgasına çekti

Beyaz Saray’da Biden-Zelenski görüşmesi: Ukrayna lideri sekiz milyar doları kaptı