Dikkatler Kiev'den Gazze'ye çevrilirken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bir sitemle gündeme geldi. Müttefiklerini ikna etmenin tüm enerjisini aldığını ifade eden Zelenski, "Kimse zafere benim inandığım gibi inanmıyor" ifadelerini kullandı.

7 Ekim’deki Hamas operasyonu ardından gözler Ortadoğu’ya çevrilince Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş da ikinci plana itilmiş oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin 11 Ekim’de yaptığı “Gazze olayları yüzünden Ukrayna unutulmasın” çağrısına şimdi bir de sitem eklendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski TIME’dan Simon Shuster verdiği röportajda kimsenin Ukrayna’nın zaferine inanmadığını söyleyip şöyle  dedi: “Hiç kimsenin benim ve bizim gibi zaferimize inandığını düşünmüyorum. Hiç kimsenin. Ukrayna’nın müttefiklerine bu inancı aşılamak için de tüm gücünüzü, enerjinizi harcamanız gerekiyor.”

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 600 günü aşkın bir süredir devam ederken son zamanlarda Kiev’in karşı saldırısı gündemdeydi. Yaklaşan kış aylarında Kiev’in şansının ağır savaş silahları açısından zorlaşacağı söyleniyor, müttefiklerden daha çok hava savunma sistemi talep ediliyordu. Ancak Zelenski’nin hiç hesaba katmadığı bir şey yaşandı. Tüm dünyanın gözü kulağı İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaşa çevrilince Ukrayna Rusya’nın karşısında tabiri caizse yalnız kaldı.

Hem maddi hem de manevi yalnızlık ABD Temsilciler Meclisi’nde de  kendini belli etti: ABD Temsilciler Meclisi İsrail’e yardım tasarısını onaylarken Ukrayna planı gündeme gelmedi. Tüm bunların yaşandığı dönemde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin işletildiği telefon şakası ve Meloni’nin buradaki sözleri Zelenski’nin yarasına adeta “tuz ekti.” İtalya Başbakanı Meloni kendini Afrikalı politikacı olarak tanıtan Rus komedyenlerin tuzağına düştü. Bir politikacıyla konuştuğunu zanneden Meloni “Ukrayna konusundan usandıklarını” söyledi. Zelenski de bu gündemin ardından verdiği röportajda benzer şeylerden yakındı: “Bu savaşa duyulan tükenmişlik bir dalga gibi yayılıyor. Bunu Amerika’da da, Avrupa’da da görüyorsunuz.”

Ukrayna Devlet Başkanı demecinde yine de zafer konusunda ısrarcıydı; gündeminde müzakere ya da ateşkes yoktu. Savaşın zaferle sonuçlanmamasının gelecek nesillere açık bir yara bırakmak anlamına geleceğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Ortadoğu’da yaşananlardan etkilendiklerini de söyledi.

Zelenski şöyle konuştu: “Elbette Ortadoğu’da yaşanan olaylardan zarar görüyoruz.  İnsanlar ölüyor ve dünyanın yardımlarına ihtiyaçları var.”

Zelenski bu röportajı verirken aynı zamanlarda Ukrayna’nın Genelkurmay Başkanı Valeri Zaluzhny de The Economist’e konuşuyordu. Genelkurmay Başkanı Devlet Başkanı kadar umutlu değildi. Savaşın çıkmaza girdiğini söylüyor, hatta Birinci Dünya Savaşı’ndan örnek veriyordu. Zaluzhny savaşın uzamasından endişe ettiğini, çünkü uzun bir savaşın sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moskova’ya yarayacağını söyledi. Bu sebeple kış ayları yaklaşırken Ukrayna’nın ekipman ihtiyaçlarını müttefiklere yeniden hatırlattı.

Ukrayna kuvvetleri beş ay önce başlattıkları ve büyük bir beklentiyle izlenen karşı saldırıda yalnızca 17 kilometre ilerleyebildi. Ülkenin neredeyse beşte biri ise henüz Rus işgali altında. Bazı bölgelerde, örneğin Donetsk’te Avdviika ve Vuhledar çevresi ile Harkiv’de Kupyansk yakınlarında Ukraynalılar savunma pozisyonunda olmaya devam ediyor. Dünyanın gözü Ortadoğu’dayken Ukrayna kendini hatırlatmaya çalışıyor.