Ukrayna lideri Zelenski ülkesindeki savaşta potansiyel barışı görüşmek üzere Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ile bir araya geldi.

2022’nin Şubat’ında Ukrayna’da başlayan savaşın ikinci yıldönümü geride kalırken ülkesine savunma desteği için kapı kapı dolaşan Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin son durağı Riyad oldu.

Suudi Arabistan’ın başkentinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşen Zelenski görüşmenin barış umudu, Rusya ile esir takası ve Ukrayna’nın yeniden inşa çabalarına Riyad’ın potansiyel katılımı konularını içerdiğini söyledi.

X hesabından yaptığı paylaşımda “Majesteleri Veliaht Prens ile düzenli diyaloğumuzu sürdürmek üzere Suudi Arabistan’a geldim” diyen Zelenski şöyle devam etti:

“İlk konu barış formülü. Geçen yıl Cidde’de bunun uygulanmasını tartışmak üzere etkili bir danışmanlar toplantısı düzenledik. Artık ilk Barış Zirvesi’ne yaklaşıyoruz ve Suudi Arabistan’ın devam eden aktif desteğine güveniyoruz. İkinci konu ise savaş esirlerinin ve sürgün edilenlerin geri dönüşü. Krallığın öncülüğü zaten halkımızın özgürlüğüne katkıda bulunuyor. Bu toplantının da sonuç vereceğine inanıyorum. Ayrıca umut verici ekonomik işbirliği alanlarını ve Suudi Arabistan’ın Ukrayna’nın yeniden inşasına katılımını da tartışacağız.”

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Zelenski’nin ziyaretine ilişkin paylaşımında şu görüntülere yer verdi:

Suudi Arabistan Kiev ve Moskova arasında daha önceki esir değişimlerinde arabuluculuk yaparak kilit bir rol oynamıştı. Riyad ayrıca Rusya’nın iki yıl önce Ukrayna’nın belli bölümlerini ilhak etmesinden bu yana savaş halinde olan her iki ülkeyle de güçlü bağlara sahip olmaya devam ediyor.

Pazartesi günü Selman Krallık ve Rusya arasındaki yakın ilişkileri ve parlamenter işbirliği beklentilerini gözden geçirmek üzere Rusya Federasyonu Devlet Duması (Rus parlamentosunun alt kanadı) Başkanı Vyacheslav Volodin ile bir araya gelmişti.

Rusya ve Ukrayna Savaşı’nda üçüncü perde

Zelenski Almanya’dan istediğini aldı: Güvenlik anlaşması tamam, ek askeri yardım yolda