Yapay zekanın patlamasına yol açan angarya işleri yapan 100 bin kişilik bir ordu kuran Alexandr Wang, 27 yaşında 1,7 milyar dolarlık servetin sahibi oldu. Wang'ın şirketi Scale AI'ın gelirleri geçen yıl üç kat artarak değeri 14 milyar dolara çıktı.

Alexandr Wang, modern yapay zeka patlamasına güç veren angarya işleri yapan 100 binden fazla yükleniciden oluşan geniş bir ordu kurarak dünyanın en genç kendi kendini yetiştirmiş milyarderlerinden biri oldu. Wall Street Journal gazetesi Wang’ın bu imparatorluğu nasıl yarattığını anlatan bir makale yayınladı. Aynen yayınlıyoruz:
Alexandr Wang’ın Scale AI adlı startup’ının çalışanları, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde bilgisayarların başında oturarak hikayeleri yazıyor, görüntüleri etiketliyor ve sohbet robotlarına insan konuşma kalıplarını daha iyi anlamaları için ihtiyaç duydukları metni sağlayan cümleleri oluşturuyor. Veri etiketleme olarak adlandırılan bu görevler, haber makalelerini özetlemekten Xhosa ya da Urduca gibi dillerde hikayeler yazmaya kadar uzanıyor.
Yoğun emek gerektiren bu işlem yapay zeka yarışına girmek isteyen işletmeler tarafından o kadar talep görmeye başladı ki, Scale’in gelirleri geçen yıl üç katına çıkarak şirketin değerini 14 milyar dolara yükseltti. Wang’ın hissesinin yaklaşık 1,7 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 27 yaşındaki kurucu, şirketinin yapay zeka devrimindeki önemini, şu anda dünyanın en gözde teknoloji şirketi olan Nvidia tarafından geliştirilen bilgisayar çiplerine benzetiyor.

Scale’in San Francisco’daki 180.000 metrekarelik ofisinde çalışanlar, Reddit ve LinkedIn gibi web sitelerinde esnek uzaktan çalışmanın faydalarını anlatan ilanlar yayınlayan etiketlemecileri işe alıyor. Diğerleri ise veri yığınlarını gözden geçiriyor ya da çalışanların işe alınması ve onlara ödeme yapılmasıyla ilgili sorunları izliyor.
Startup’ın yüklenicileri genellikle Scale için çalıştıklarını bilmiyorlar. Görevlerini Remotasks ve Outlier adlı iki web sitesi üzerinden tamamlıyorlar ve bu web sitelerinin ikisi de girişimle olan ilişkilerini duyurmuyor. Projelere kod adları veriliyor, böylece çalışanlar hangi müşteriler için etiketleme yaptıklarını bilmiyorlar. Scale genellikle OpenAI için devekuşu ve Apple için arı gibi hayvanları kod adı olarak kullanıyor ancak son zamanlarda daha yaratıcı hale geldi. Örneğin Google’ın kod adı bir Pokémon referansı olan Bulba.

Bu imparatorluğu yönetmek zor. Bazı işçiler geciken ödemeler ve saatte 8 dolara kadar düşebilen ücretler nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyerek işi bırakıyor. Diğerleri ise üretkenliklerini artırmak ve daha fazla para kazanmak için işlerinde hile yapmanın yollarını arıyor. Zaman zaman ürettikleri veriler o kadar düşük kaliteli oluyor ki Scale’in kendi çalışanları, hatta yöneticileri ve üst düzey mühendisleri bile bu verileri kendileri yeniden yapmak zorunda kalıyor.
Scale’in CEO’su Wang, bunun ötesine geçmeye çalıştığını söylüyor. Bu işi “sıradan ve heyecansız” olarak nitelendiren Wang, işletmelerin yapay zeka uygulamaları oluşturmalarına yardımcı olacak araçlar gibi, genellikle daha yüksek marjlara sahip olan ve risk sermayesi kalabalığı tarafından daha çok tercih edilen yeni bir yazılım ürünleri paketi geliştirdiğini söylüyor.

Scale AI bu yaz San Francisco’da daha önce Airbnb tarafından kullanılan alanda yeni ofisini açtı.

Meta’nın kod adı flamingo

Yakın zamanda startup’ın genel merkezine yapılan bir ziyarette bir çalışanın masasının üzerinde flamingonun doldurulmuş bir versiyonu duruyordu. Eski çalışanlarına göre, Scale AI geçen yıl teknoloji devi için bir projeyi batırdıktan sonra Wang şirkette acil durum ilan etti ve işi düzeltmek için Flamingo Revival adı verilen bir çalışma başlattı.
Geçen yılın başlarında Meta Platforms, girişimden Instagram ve Facebook’taki yapay zeka sohbet robotlarını eğitmeye yardımcı olması için 27.000 soru-cevap çifti oluşturmasını istedi.

Meta araştırmacıları verileri aldıklarında tuhaf bir şey fark ettiler. Cevapların çoğu aynıydı ya da “Bir yapay zeka dil modeli olarak…” ifadesiyle başlıyordu. Yüklenicilerin yanıtlarını yazmak için ChatGPT kullandıkları ortaya çıktı. Bu, Scale’in varoluş nedeninin tam bir ihlaliydi. Araştırmacılar hayal kırıklığı yaratan sonuçları Scale’e iletti ve Wang’ın sözleşmeyi kurtarmak için tüm şirketi bir araya getirmesine neden oldu.
Çalışanlardan her şeyi bırakmalarını ve Meta’ya göndermek üzere yeni yazı örnekleri oluşturmalarını istedi. Şirket içi bir liderlik tablosu en çok etiketleme görevini kimin tamamladığını gösteriyordu. Kazanan için ödül: Ücretli bir tatil.
Eski çalışanların söylediğine göre, Scale daha sonra Meta’ya gönderilen kötü verilerin çoğunun Remotasks platformundan hızlı para kazanma konusunda uzmanlaşmış Kenyalılardan geldiğini keşfetti. Scale birkaç yeni etiketleme projesini ABD ve diğer zengin, İngilizce konuşulan ülkelerde bulunan çalışanlarla sınırlandırdı. Bu değişiklik dolandırıcılığı tamamen engelleyemedi: Bazı yabancı işçiler, WhatsApp ve Facebook’taki grup sohbetlerinde satılık buldukları ABD’de ikamet edenler adına kayıtlı etiketleme hesaplarını satın alarak yeni kuralları aşmanın yollarını buldular.

Bir Scale sözcüsü, Scale’in bu tür faaliyetlerin üzerine gittiğini ve temmuz ayında dolandırıcılık yapan serbest çalışanlarının oranının %0,1’in altına düştüğünü söyledi. Meta sözcüsü, “Scale AI ile güçlü bir ilişkimiz var ve gelecekte bunu geliştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Çinli göçmen ailenin çocuğu olan Wang anaokulunda fizik öğrenmeye başladı

Wang başarıyı hızlandırılmış bir zaman çizelgesinde kovaladı. Los Alamos, New Mexico’da, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda çalışan Çinli göçmen bilim insanlarının çocuğu olarak dünyaya geldi. Anaokulundan itibaren kendisine ileri fizik öğretmeye başladıklarını söyleyen Wang, Scale’i kurduğu yıl yazdığı “2016’da öğrendiklerim” başlıklı blog yazısında, dokuzuncu sınıfta bir arkadaşıyla birlikte Google Doc’ta startup fikirleri oluşturduklarında bir şirket kurma planları yapmaya başladığını belirtiyor.

Gençliğinde keman çaldı ve matematik ve fizik yarışmaları için ülkeyi dolaşan Wang, liseden bir yıl erken ayrılarak Silikon Vadisi’nde çalışmaya başladı ve soru-cevap sitesi Quora’da mühendis oldu. Daha sonra blog yazısında, orada geçirdiği 12 saatlik günlerin ona sıkı çalışmanın önemini nasıl öğrettiğini yazdı.
Wang, yapay zekanın çığır açan potansiyelini ilk kez San Francisco’da SPARC (Uygulamalı Rasyonalite ve Biliş Yaz Programı) adlı bir yaz kampına katıldıktan sonra görmeye başladığını söyledi. Bu program yetenekli matematik ve fen öğrencilerini bir araya getirmek için tasarlanmıştı. Gençliğinde orada geçirdiği zamanın onu OpenAI kurucu ortağı Greg Brockman ve Anthropic’in CEO’su Dario Amodei gibi erken dönem yapay zeka araştırmacılarıyla tanıştırdığını ve teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmesi için ona ilham verdiğini söyledi.
Wang 2015 yılında MIT’ye gitti. Birinci sınıftayken beş lisansüstü bilgisayar bilimi dersi almış ve bahar tatilini kullanıcıların doktor randevularını almalarına yardımcı olacak Ava adlı bir iPhone uygulaması üzerinde çalışarak geçirmiş. Kısa süre sonra okulu bıraktı.
Scale’e başladığı yıl, “2016’da öğrendiklerim” başlıklı bir blog yazısı kaleme aldı.

Wang bu kararı, online ev-flipper Opendoor’un CEO’su Eric Wu ile yaptığı bir görüşmenin ardından aldı. Wu, Wang’ı köklü teknoloji şirketlerinde çalışmak yerine o zamanlar henüz bebek olan bu startup’ta bir işi kabul etmeye ikna etmeye çalışmış ve onu gençken risk almaya teşvik etmişti. Bu tavsiye Wang’ı kendi başına bir şirket kurması gerektiğine ikna etti. “Mükemmel bir zamanda girişimci olma riskini almazsam pişman olacağımı biliyordum” diye yazdı.
2016 yazında Wang, Ava’yı prestijli girişim firması Y Combinator tarafından yürütülen ve şu anda OpenAI’nin CEO’su olan Sam Altman tarafından yönetilen bir girişim eğitim programına kaydettirdi. Kısa bir süre sonra, o ve kurucu ortağı Lucy Guo fikri Scale AI olarak genişletti. Wang ve Altman, pandemi sırasında San Francisco’da birlikte kaldılar ve Altman, beslediği girişimlerde öz sermayeyi elinde tutan Y Combinator ile yaptığı anlaşma yoluyla Scale’de dolaylı olarak bir hisseye sahip oldu.

Scale AI’ın ilk çalışmalarından biri sürücüsüz araç teknolojileri üzerine oldu.

Scale AI, sürücüsüz araçlara yönelik finansman patlamasının yaşandığı bir dönemde faaliyete geçti. Teknoloji geliştiricileri, otonom araçların dur işaretleri ve yayalar gibi nesneleri tanımasına yardımcı olmak için etiketli görüntülere ihtiyaç duydu ve yardım için startup’a başvurdu.
Kuruluşundan birkaç ay sonra Scale, Cruise ve Tesla’yı ilk müşterileri olarak kaydederken, girişim de yüklenici ağını oluşturmaya başladı. Wang, 2017 yılında yurtdışında ucuz işgücü istihdam etmeye odaklanan bir yan kuruluş olan Remotasks’ı kurdu. Bir noktada Scale, veri etiketleyicileri eğitmek için Afrika ve Asya’da tesisler kurdu.

Scale AI nasıl çalışıyor?

Şirketin sözleşmelilerle oluşturduğu çalışma modeli şöyle:

İşe alınma:  Filipinler’de bir işçi, Scale AI’nin bir birimi olan Outlier’da yapay zeka yazı değerlendiricisi olmak için iş başvurusunda bulunur.

Yazma görevi: İşçi işe alınır ve modelin insanların nasıl düşündüğünü öğrenmek için kullanabileceği bir metin yazmakla görevlendirilir. Örnek ödevler arasında aşağıdaki gibi sorular oluşturmak ve yanıtlamak yer alabilir: “6 yaşındaki bir çocuğa aya inişi açıklayın” veya “Kurbağalar hakkında bir hikaye yazın” veya ”Bana insanlığın uzaylılarla ilk teması hakkında birkaç kitap verin.”

Yapay zeka eğitimi: Scale AI, Google ve Meta gibi müşterilere, daha yararlı ve doğal yollarla nasıl konuşacaklarını öğretmek amacıyla yapay zeka modellerini eğitmek için yazı örnekleri sağlar.

Ödeme: Çalışanlara Filipinler’de saatte ortalama 8 dolar ücret ödeniyor.

Scale’in ilk yüklenicilerinden bazılarını işe almak için uzaktan çalışma organizatörü olan Guo şirketi Facebook’taki Filipinli uzaktan çalışma gruplarına katıldı ve oluşturduğu bir testi paylaştı.
Scale kısa süre içinde çevrimiçi sohbet grupları aracılığıyla yüzlerce yükleniciyi işe aldı. Birçoğu, etiketçi gruplarının internet kafelerde çalıştığı, Remotasks’taki ödevleri tamamlarken video oyunları oynadığı Filipinler’den geldi.
San Francisco’ya döndüğünde Wang, Scale’i bir Silikon Vadisi startup’ı gibi yönetiyordu. Aralarında Facebook’un ilk yatırımcılarından Accel ve Peter Thiel’in Founders Fund’ının da bulunduğu girişim sermayesi destekçileriyle yakın temas halinde olan Scale 2019’da 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
Sürücüsüz otomobil patlaması yavaşladığında Wang başka gelir kaynaklarının kokusunu aldı. 2019 yılında, ChatGPT’nin arkasındaki dil modelinin erken bir sürümü için verileri etiketlemek üzere OpenAI ile Scale’in ilk jeneratif yapay zeka sözleşmesini imzaladı. Ertesi yıl, yapay zeka çalışmaları için Scale’in yönetim kurulunda yer alan Index Ventures’ın emekli ortağı Mike Volpi, Wang’ın “köşeyi görme konusunda çok iyi olduğunu” söyledi: “Tek bir kişide harmanlanmış birden fazla girişimcilik ve vizyonerlik becerisine sahip.”
Pandeminin en yoğun olduğu dönemde Scale, Facebook ve Instagram’daki yeni alışveriş özellikleri için veri etiketlemek üzere Meta ile yaklaşık 40 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Projede çalışanlar o kadar yıpranmıştı ki, şirket gevşemelerine yardımcı olmak için 2022’nin ortalarında Meksika’nın Cancún kentinde ücretli bir tatile sponsor oldu.
Birkaç ay sonra Meta, e-ticaret işini büyütmekte zorlanınca anlaşmayı iptal etti. Ocak 2023’te Wang, Scale’in hizmet verdiği birçok sektörün teknoloji krizinden zarar gördüğünü söyleyerek Scale personelinin yüzde 20’sini işten çıkardı.
Şirket, ChatGPT’nin viral lansmanından sonra OpenAI’yi yakalamak için teknoloji devlerinin üretken yapay zeka projelerine milyarlarca dolar akıtmasıyla geri döndü. Girişim geçen yıl Gemini dil modeline yardımcı olması için Google ile yaklaşık 120 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. Yatırımcı belgelerine göre, yıllık gelir hızı 227 milyon dolardan 680 milyon dolara yükseldi.

Xxxxx SCALE AI’ın San Francisco’daki merkezinde yaklaşık 900 kişi çalışıyor.

Wang bu yaz 1 milyar dolarlık rekor bir bağış toplama turunun ardından San Francisco’da, daha önce Airbnb tarafından işgal edilen bir alanı devraldı. Büyük bir teknoloji şirketinin görünümüne ve hissine sahip olan bina modern tarzda mobilyalar ve bir barista ile çalışan bir kahve barı ile bitki dolu bir atriyum etrafında inşa edilmiş katlardan oluşuyor.
Bu yılın başlarında Wang, New York’taki Met Gala’da boy gösterdikten sonra Sun Valley, Idaho’daki davetli Allen & Co. konferansına katıldı ve burada medya patronu Barry Diller gibi yöneticilerle sohbet etti.
Eski veri etiketleme şirketlerinden aç girişimlere kadar uzanan rakipler, talep üzerine yüklenici tedarik etmek için aynı formülü sunarak Scale’in işini çalmak için yarışıyor. OpenAI gibi müşteriler de startup’a olan bağımlılıklarını azaltmak için kendi veri etiketleyicilerini işe alıyor.
Uzun süredir Scale yatırımcısı olan Thrive Capital’in ortaklarından Vince Hankes, “50 milyar dolarlık bir şirket olmak istiyorlarsa, hikayelerine başka bir perde bulmaları gerekiyor” dedi.

Tayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia’nın CEO’su Huang

Nvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlar