Dünyanın en büyük fonu olan Norveç Ulusal Varlık Fonu'nun ilkelerinde yaptığı değişikliğin ardından Gazze savaşında İsrail'e yardım eden şirketlerin hisselerini elden çıkarabileceği belirtiliyor.

1,7 trilyon doları aşan varlığıyla dünyanın en büyük fonu olan Norveç Varlık Fonu yatırım yaptığı şirketlerin sahip olmasını istediği ilkelerle ilgili  belgeyi yeniledi. Yeni kurallar İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinin satışına yol açabilir. Fonun etik kurulu kısa süre önce etik olmayan kurumsal eylemler hakkındaki belgenin kapsamını genişletti. Maliye bakanlığına ağustos sonunda gönderilen ve Reuters tarafından görülen mektupta yeni ahlaki ilkelerin özeti yer aldı. Hisse senetleri satılabilecek şirketlerin sayısı ve isimleri ise belirtilmedi.

Nihai kararı verecek olan Norveç Merkez Bankası kurulun tavsiyelerine uyacak olursa az sayıda şirkete ait hisselerin satılacağı düşünülüyor. Mektupta fonun resmi ismine atıfta bulunularak “Etik Kurulu (yeni) yönerge ile halihazırda çıkarılmış olanlara ek olarak Devlet Emeklilik Fonu Global’den birkaç şirketin daha çıkarılması için zemin oluştuğunu düşünmektedir” dendi.

Silah üreticileri elden çıkarılabilir

Kurulun elden çıkarılmasını belirleyebileceği şirketler arasında RTX Corp, General Electric ve General Dynamics şirketleri yer alıyor olabilir. Sivil toplum örgütlerine göre bu şirketler İsrail’in Gazze’de kullandığı ve yaklaşık 41 bin Filistinlinin ölümüne neden olan silahları üretiyor. Şirketler haberin yazıldığı sırada bir açıklama yapmadı.

Fon daha önceki İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da faaliyet gösteren dokuz şirketi elden çıkarmıştı. Bu şirketlerin faaliyetleri arasında Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde yol ve ev inşa etmek ve Batı Şeria’yı çevreleyen İsrail duvarı için gözetleme sistemleri sağlamak yer alıyor.

Etik Kurulu fonu işleten merkez bankası yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunuyor. Banka her zaman olmasa da genellikle denetim kurulunun tavsiyelerine uyarak şirketleri fon dışına çıkarıyor.

Çevresel, sosyal ve yönetim (ESG) ilkeleri çerçevesinde yatırım yapan en büyük yatırımcı olarak bilinen Norveç ulusal varlık fonunun etik ilkeleri yakından takip ediliyor.

Toplam 8 bin 800 halka açık şirkette yatırımı bulunan fon dünya hisse senedi piyasasının yüzde 1,5’ine sahip.

Norveç Varlık Fonu’nun ilk çeyrek kârı Türkiye’nin 500 sanayi devini 2.6’ya katladı

Norveç Varlık Fonu Türkiye’ye 1,3 milyar dolar yatırdı

 

Parasını teknoloji hisselerine yatıran Norveç Varlık Fonu 213 milyar dolar kâr etti