Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi nisan sonuçlarına göre faiz, enflasyon ve cari açık beklentileri artarken, büyüme beklentisinde ise bir değişiklik yok. Bankanın ocak ayındaki yüzde 23'lük tahminine karşılık anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37.7 oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın web sitesinde finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesi için yapıldığı ifade edilen Piyasa Katılım Anketi’nin nisan ayı sonuçları hükümetin çizmeye çalıştığı pembe tabloyla çelişiyor.

40 katılımcı tarafından yanıtlanan ve sonuçların katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildiği ankete göre dolar, enflasyon, faiz ve cari açık beklentisi artarken, büyüme beklentisi ise değişmedi. Özellikle ekonominin “Akil Adamları” olarak nitelendirilebilecek anket katılımcılarının yılsonu enflasyon beklentileriyle ocak ayında açıklanan TCMB Enflasyon Raporu’ndaki oran arasındaki farklılık rahatsız edici boyutta bulunuyor.

Suudi etkisi kısa sürdü, rezervler 3 haftada 7 milyar dolar eridi

Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 22,91 TL iken, bu anket döneminde 23,15 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 23,52 TL ve 24,08 TL olarak gerçekleşti.

Enflasyon beklentisi de arttı

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,72 iken, bu anket döneminde yüzde 37,77 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,63 iken, bu anket döneminde yüzde 31,02 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,91 ve yüzde 17,54 olarak gerçekleşti. Anketteki yıl sonu enflasyon beklentisinin TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 26 Ocak 2023’te açıkladığı yılın ilk enflasyon raporundaki yüzde 23’lük tahminin hayli üzerinde olduğu görülüyor.

Ankette katılımcılar Nisan ayı enflasyonunu yüzde 2,65, Mayıs ayında yüzde 2,46 ve Haziran ayında da yüzde 2,61 olarak beklediklerini belirttiler. Enflasyonun söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artması durumunda Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yıllık enflasyon sırasıyla yüzde 44,06, yüzde 43,33 ve yüzde 40,13 olarak gerçekleşecek.

Enflasyon beklentilerinde önceki anket dönemine göre önemli oranda bir farklılık gözlenmezken, katılımcıların tahminleri Merkez Bankası öngörü patikasına göre daha yüksek seyrediyor. Mart ayında yüksek baz etkisi, düşen petrol fiyatları ve durağan döviz kuru seviyeleri manşet enflasyonun yüzde 50 bandına doğru gerilemesini sağlamakla beraber, önümüzdeki ay ve yılın ikinci yarısında çok daha dirençli bir enflasyon görüntüsü ortaya çıkabilir. Döviz kurlarındaki artışın, seçim öncesi artarak uygulanan genişleyici mali politikaların etkileri yılın ikinci yarısında enflasyonda anket katılımcılarının da beklemediği bir artışı beraberinde getirebilir.

Faiz beklentisi arttı

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,50 iken, bu anket döneminde yüzde 8,73 oldu.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi nisan anketinde de yüzde 8,5 oldu.

Büyüme beklentisinde değişiklik yok

Katılımcıların GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi nisan anketinde de yüzde 3,5 oldu. GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi de bu dönemde yüzde 4,4’te sabit kaldı.

Cari açık beklentisi 37.8 milyar dolar

Katılımcıların 2023 yılı cari açık beklentisi bir önceki anket döneminde 36 milyar dolarken, nisan anketinde 37,8 milyar dolar oldu. 2024 yılı cari açık beklentisi de iki anket döneminde sırasıyla 25,9 milyar dolar ve 25,8 milyar dolar olarak açıklandı.

‘Merkez Bankası ve kurumlar güven vermeli’