Perakende satış hacmi sabit fiyatlarla haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.5 artarken, aylık bazda ise yüzde 0,1'lik düşüşle yavaşlamanın işaretleri geldi.

Sanayi üretimindeki aylık bazda artışın beklenmedik bir şekilde yüzde 1,6 olarak açıklandığı ancak yıllık artışın yüzde 0,6’yı geçemediği haziranda perakende cephesinden harcama furyasının yavaşlasa bile devam ettiğine ilişkin sinyaller geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Perakende Satış Endeksleri, Haziran 2023 verilerine göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2023 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,5 arttı. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi satın alma gücünde aylardır devam eden  erimeye rağmen 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yalnızca yüzde 0,1 azaldı. Yani perakende satışlar bir anlamda frene çok hafif dokunmuş oldu.

Sanayi üretimi nisanda yine hız kesti

Ekonomistler sanayi üretiminde haziranda bir önceki aya göre beklenmedik artışta bir haftalık Kurban Bayramı’nın yurtiçi siparişlerde görülen artış ile imalat sektöründeki yüksek kapasite kulanım oranının etkili olduğunu belirterek “Bu nedenle hazirandaki aylık artışta indirim yapmak gerekli” dediler.

Haziranda gıda, içecek ve tütün satışları yıllık bazda yüzde 26,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 32,0, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 19,4 arttı. Perakende satış hacminde bir önceki ay göre gerçekleşen yüzde 0,1’lik düşüşe rağmen gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,3 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0,1 azaldı.

Sanayide üretimi haziranda Kurban Bayramı etkisi ve yüksek kapasite arttırdı

Perakende cirosu yıllık yüzde 73 arttı

Cari fiyatlarla perakende ciro Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,0 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 89,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 96,2, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 3,2 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro (2015=100) 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,2 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,4, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 8,0 arttı.