Güney Kore'de iş dünyasının taleplerine uyarak haftalık 52 saatlik maksimum çalışma süresini 69 saate çıkarmayı planlayan hükümet baltayı taşa vurdu.

Güney Kore’de iş dünyasının taleplerine uyarak haftalık 52 saatlik maksimum çalışma süresini 69 saate çıkarmayı planlayan hükümet baltayı taşa vurdu.

Yoğun protestolarla karşılanan bu karar karşısında çalışanlar, oluşacak çalışma koşullarının insan sağlığını olumsuz etkilemesinin yanı sıra, düşük doğum oranını artırma politikasını da tehlikeye atacağını öne sürdü.

2018 yılında yürürlüğe giren kanuna göre Güney Kore’de haftalık 40 saat yasal çalışma süresine ek olarak 12 saat mesai yapılabiliyor. Yeni düzenleme, 40 saatlik yasal süreye ek olarak 29 saate kadar mesai öngörüyordu.

İş dünyasının ‘işleri yetiştirmek’ için haftalık sürenin yetmediğini söylemesiyle başlayan hareket Başbakan Yook Sun-yeol’un devlet kurumlarına kararı yeniden gözden geçirme ve Y ile Z jenerasyonun taleplerine kulak vermeleri talimatıyla şimdilik durduruldu.

OECD verilerine göre, 2021 yılında Güney Kore’de ortalama bir çalışan yılda 1.915 saat çalışırken, Türkiye’de bu süre 1.572 saat olarak gerçekleşti. Güney Kore’nin mesai performansı, OECD ortalamasının 199, Almanya’daki işçi ortalamasının 566 saat üzerinde. OECD şampiyonuysa çalışan başına 2.128 saatle Meksika.