'Bir kısım medya' Özyurt Silah Sanayi'nin patronu Serdar Özyurt’un ABD'de Forbes dergisine kapak olduğunu duyurdu. Ancak gerçek farklıydı. Özyurt photoshop'la derginin eski bir sayısının kapağına çıkarılmış ve haber medyaya servis edilmişti.

ABD’nin önemli iş dergilerinden Forbes’ın bir Türk işadamına kapakta yer verdiğine ilişkin haberi gazetelerde, internet sitelerinde ve televizyonlarda görenler çok memnun oldu. Çünkü kapakta Türkiye’de son dönemin yıldızı parlayan sektörlerinden savunma sanayisinin önemli olduğu söylenen oyuncularından birinin, Özyurt Silah Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt’un fotoğrafı ve işadamının ABD’nin her şeye rağmen savunma üreticilerinden önemli ölçüde ilgi görmeye devam edeceğine ilişkin sözleri vardı.

Bir Türk işadamının ABD’nin önemli dergilerinden birinde kapak olması büyük yankı uyandırdı. Sabah gazetesi haberi görüntüsüyle okurlarına aktardı. Halk TV, Oda TV gibi internet siteleri bu önemli habere geniş yer verdi. Haber Halk TV televizyonunda da yayınlandı. Bir tek Habertürk internet sitesi haberi doğru şekilde okurlarına aktardı.

Forbes dergisinin orijinal kapağı

Forbes dergisinin photoshop’la değiştirilmiş kapağı.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ahmet Hakan da dünkü köşe yazısında geçmiş yıllarda çeşitli kereler görüştüğü ve hakkında övgü dolu yazılar yazdığı Özyurt’un son başarısını ballandıra ballandıra anlattı. Öyle ya, aramızdan biri dünyanın en prestijli iş dünyası dergilerinden birine kapak olmuştu, hakkını vermek gerekirdi.

Ancak işin aslı hiç de yukarıda anlatıldığı gibi değildi. Forbes dergisinde yayınlanan “NATO silah endüstrisinde işbirliği çağrısında bulundu, ABD şirketleri doğrudan yabancı yatırım ve istihdam patlaması yaşayabilir” başlıklı haberde Serdar Özyurt’la ilgili sadece şu sözler yer alıyordu:

“Özyurt Silah Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt ‘Pazar büyüklüğü nedeniyle ABD, her türlü soruna rağmen savunma üreticilerinden önemli ilgi görmeye devam edecektir’ dedi. ‘Türk savunma şirketlerinin küresel başarıya ulaşmasına yardımcı olan bu savunma alanındaki en yenilikçi oyunculardan biri. Türk mühendisler tarafından üretilen silah ve mühimmatı dünya çapında 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın damadı Selçuk Bayraktar geçenlerde Forbes listesinde dünyanın en zengin adamlarından biri olarak gösterildi. Silah üreticisi insansız hava aracı üretimiyle öne çıktı. Ukrayna’da ve diğer savaş alanlarında yoğun olarak kullanılan TB-2 insansız hava aracı dünyanın en ikonik sistemlerinden biri haline geldi. AK-47 ya da F-86 Saber başka dönemler için neyse, TB-2 de o. Özyurt Silah Sanayi A.Ş. Türkiye’nin önde gelen ateşli silah üreticilerinden biridir ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kiralık tasarım yeteneklerine sahiptir. Dünyanın dört bir yanında savunma sektöründe faaliyet gösteren şirketler için bu bir genişleme zamanıdır’ diyen Özyurt sözlerini şöyle sürdürdü: Savunma sektöründe çalışmak için çok iyi bir zaman olduğunu düşünüyorum çünkü işverenler iyi çalışanları geliştirmek ve onları ellerinde tutmak istiyor. Ayrıca, yapay zeka henüz diğer sektörlerde yarattığı etkiyi yaratmadı, ama yakında yaratacak.”

İddia o ki Serdar Özyurt derginin bir sayısının kapağına photoshop’la kendisini monte edip basına servis etti. Nitekim kısa süre sonra Forbes hesaplarından yapılan açıklama da bunu doğruladı. Böylece işin aslının gazetelerin, televizyonların, internet sitelerinin aktardığı ve Ahmet Hakan’ın yazdığı gibi olmadığı ortaya çıktı.

Forbes dergisinin orijinal kapağı (üstteki) ile çakma kapağı arasındaki fark ilk bakışta anlaşılıyor.

Derginin olayı fark ettikten sonra yaptığı “Sahte Forbes kapağı hakkında basın açıklaması” başlıklı açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Türk medyasında yer alan ‘Serdar Özyurt Forbes’a kapak oldu’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. NATO ülkelerinin savunma yatırımlarını artırmasıyla ilgili bir haberde Özyurt Silah Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt’tan da görüş alınmış ve haber yalnızca Forbes ABD internet sitesinde yayımlanmıştır. 24 Temmuz 2024’te yayına giren haberin ardından Serdar Özyurt’un fotoğrafı photoshop çalışmasıyla Forbes ABD’nin Ağustos/Eylül 2023 kapağına yerleştirilmiş, Forbes’un kapak konusu olduğu iddia edilerek Özyurt’un kişisel Instagram hesabından paylaşılmıştır. Bu paylaşımın ardından Türkiye’de çeşitli medya kuruluşları söz konusu sahte Forbes kapağını kullanarak haberi “Özyurt Forbes’un kapağında” ifadeleriyle servis etmiştir. Forbes Serdar Özyurt’a hiçbir zaman kapağında yer vermemiştir. Yapılan bu sahte kapak çalışmasına ilişkin Forbes ABD yasal süreci başlatmıştır.”

Gerçekten de Forbes ABD’nin ağustos/eylül 2023 kapağında “AI’s New Top Cop” başlıklı haber ve görevi üstlenen kişinin resmi vardı. Yani başarısıyla herkesi seindiren Özyurt yoktu. Ancak yaptığı “operasyonla” derginin kapağına çıkan Özyurt bununla da kalmayıp Türkiye’de yayınlanan derginin reklam servisini aratarak “ABD’ye kapak olduk, Türkiye’ye ilan verip kapak olmak istiyoruz” da dedirtmişti. Ancak süreç boyunca yaşananlar “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar” şeklindeki atasözünü bir kez daha doğrulamıştı.

Forbes Türk SİHA’larını yazdı: Çaresiz kaldılar

Amerikan Forbes dergisine göre önümüzdeki yılın 10 teknolojisi