ABD'de tüketici fiyat endeksi temmuzda yıllık bazda piyasa beklentisinin altında yüzde 2,9 arttı. Aylık artış da yüzde 0,2 ile piyasa beklentilerine paralel oldu. Enflasyon verisi gelecek ay yarım puanlık indirim ihtimalini güçlendirdi.

Küresel piyasaların dört gözle beklediği ABD temmuz ayı enflasyon verisi açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı’na göre temmuz ayında üretici fiyatları endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 2,9, aylık bazda ise yüzde 0,2 oranında arttı. Yıllık bazda TÜFE’nin yüzde 3 olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşmesi önümüzdeki ay ABD Merkez Bankası’nın (Fed) uzun süreden beri ilk kez faiz indirimine gitme olasılığını artırdı. Son enflasyon verisiyle birlikte gelecek ay Fed’in 50 baz puan faiz indirimine gitme ihtimali güçlenirken bankanın yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz indireceği tahmin ediliyor.

Altın fiyatları dalgalandı, euro 37 TL’yi geçti

Verinin ardından dalgalanan altının ons fiyatı 2 bin 465 doları görse de sonra 2 bin 475 dolar seviyesine kadar çıktı, şu an itibariyle 2 bin 466 dolardan işlem görüyor. Altının gram fiyatı yatay seyirle 2 bin 658 TL’de. Euro/dolar paritesi de 1,1030 ile yılın en yüksek seviyesini gördü. Euro yüzde 0,33 yükselişle 37,0 TL’ye çıkarak dolar karşısında 2 Ocak’tan bu yana en yüksek düzeyi gördü.

ABD’de enflasyon haziran ayında aylık yüzde 0,1 gerilemiş, yıllık bazda yüzde 3 artmıştı. Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Temmuz’da aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi.

ABD’de salı günü açıklanan verilere göre üretici fiyatları endeksi (ÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentilerin altında gerçekleşmişti. Analistler söz konusu verilerin fiyat baskılarının hafiflediğine işaret ettiğini ve bu durumun odak noktasını yavaşlayan iş gücü piyasasına kaydırarak Fed’in olası faiz indirimlerini desteklediğini belirtmişti.

Fed beklendiği gibi faizi sabit bıraktı, eylülde indirime kapı araladı

Fed: Faiz indirimi için acele edilmeyecek