ABD'nin en zenginleri bu yıl servetlerine neredeyse 1 trilyon dolar daha ekledi. Ancak iş bağış yapmaya gelince ortaya çıkan tablo hayal kırıklığı yaratıyor. Servetine göre en düşük bağış yapanların şampiyonu Elon Musk. En çok bağış yapansa Soros.

ABD’nin en zengin 400 insanı iklim değişikliğinden eğitime farklı alanlarda kullanılmak üzere hayatları boyunca 287 milyar dolar bağışladı. Bu kulağa çok büyük bir miktar gibi gelse de Forbes’un en zengin 400 insan listesinde yer alanların çok cömert olduğunu söylemek mümkün değil.

Forbes’un haberine göre toplam yaptıkları bağışlar 5,4 trilyon dolarlık toplam servetlerinin yalnızca yüzde 5’ine denk geliyor. Bir başka şekilde ifade etmek gerekirse yalnızca geçen yıl kazandıkları servetin bile üçte biri.

Yine de bazı zenginler bağış konusunda diğerlerine göre cömert çıktı. Forbes zenginlerin yaptıkları bağış miktarlarını baz alarak hazırladığı filantropi karnesinde 1-5 arası puanlar verdi.

Genel anlamda tablo hiç iç açıcı değil. Hayatı boyunca toplam 100 bin doların altında (Forbes 400 listesinde yer alan en az 10 zengin bu düşük miktarı bağışladı) ila 60 milyar dolar (listedeki en büyük bağışçı olan Warren Buffett) arasında değişen miktarlar söz konusu.

Forbes 4oo listesinde yer alan milyarderlerin yüzde 70’i 1 veya 2 puan aldı, yani servetlerinin yüzde 5’inden azını bağışladı. Her şeye rağmen umut veren gelişme şu: Bu, Forbes bağışlar üzerinden filantropi puanlaması yapmaya başladığı 2020 yılından bu yana en yüksek oran. Ancak bunun nedeni Forbes 400’dekilerin dörtte üçünden fazlasının geçen yıl milyarlarca, hatta bazılarının onlarca milyar daha zenginleşmesi. Ne yazık ki birçok milyarderin bağış yapma hızı zenginleşme hızına yetişemedi!

Forbes’un listesinde yer alan 400 milyarderin yalnızca 10’u servetlerinin yüzde 20’sinden fazlasını bağışladı: Warren Buffett, Bill Gates, MacKenzie Scott, Melinda French Gates, Pierre Omidyar, George Soros, Edythe Broad, Lynn Schusterman, Reed Hastings ve Amos Hostetter Jr.

Yüzde olarak bakıldığında en cömert milyarder  George Soros oldu. 94 yaşındaki Macar asıllı Amerikalı iş insanı Soros servetinin yüzde 74’ünü, yani 21 milyar dolar bağışladı. ‘Komplo teorilerinin sevilen ismi’ Soros son dört yıldır cömertlikte zirvede.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk ise cebinde akreple yaşıyor gibi görünüyor. Musk’ın puanı 1 yani servetinin yüzde 1’inden azını bağışlayan milyarderler arasında. Belki de 2022 Ekim’inde 44 milyar dolara satın almasının ardından Twitter’ın (yeni adıyla X) değerinin 9,4 milyar dolara düşmesi nedeniyle ‘zor günler’ geçiriyordur Musk! Ekonomi servisimizin hazırladığı haberde ‘finansal felaket’ olarak tarihe geçmesi muhtemel düşüşün ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

Puanlama sistemi

1: Servetinin yüzde 1’inden azını bağışlayanlar: Tesla CEO’su Elon Musk, Oracle kurucularından Larry Ellison, Nvidia kurucularından Jensen Huang ve 131 milyarder daha.

2: Servetinin yüzde 1-4.99’unu bağışlayanlar: Meta’nın kurucu ortağı Mark Zuckerberg, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, eski eBay ve Hewlett-Packard CEO’su Meg Whitman ve 148 kişi daha.

3: Servetinin yüzde 5-9.99’unu bağışlayanlar: Hedge fon devi Ken Griffin, müzik ve film patronu David Geffen, Nike’ın kurucu ortağı Phil Knight ve 40 kişi daha.

4: Servetinin yüzde 10-19.99’unu bağışlayanlar: Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, film yapımcısı George Lucas, Meta kurucu ortağı Dustin Moskovitz ve 20 kişi daha.

5: Servetinin yüzde 20’si ve daha fazlasını bağışlayanlar: Warren Buffett, Bill Gates, MacKenzie Scott, Melinda French Gates, Pierre Omidyar, George Soros, Edythe Broad & family, Lynn Schusterman & family, Reed Hastings and Amos Hostetter Jr.

Forbes’un bu değerlendirmeyi açık bilgi kaynaklarından ya da bu kişilere birebir ulaşarak edindiği verilerle hazırladığını belirtelim. Belki de listenin pintileri gibi görünenler ‘sağ elin verdiğini sol el görmezmiş’ şiarıyla hareket ediyordur, kim bilir.

En zengin yüzde bir hem daha az vergi ödedi hem de 10 yılda servetini 41 trilyon dolar artırdı