ABD’nin geçen ayın başında yaptığı ‘Rusya’ya ihracatınızı izliyoruz” uyarısı nisanda Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı ihracatı nisan ayında mart ayına göre yüzde 19 düşürdü. Üst düzey bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisinin önceki gün gazetecilere yaptığı açıklamaya göre, Washington’ın Ankara’ya yönelik uyarıları sonrasında Türkiye, yaptırıma konu batı mallarının Rusya’ya yeniden ihracına izin vermeyi bıraktı. ABD Hazine yetkilileri yaptırımların atlatılmasına dönük işlemleri takipte olduğunu belirtti.
Washington’un Ukrayna’nın işgali nedeniyle Moskova’ya uyguladığı yaptırımların yaşama geçirilmesini sağlamak için devletler ve şirketler üzerindeki arttırdığı diplomatik baskı diplomatik baskı Türkiye’nin ticaret verilerine de yansıdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Rusya’ya yaptığı ihracat, nisanda mart ayına göre yüzde 19.2’luk düşüşle 730 milyon 360 bin dolar oldu. İhracat mart ayında 904 milyon 5 bin dolar olarak geçekleşmişti. Öte yandan Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yıllık bazda ise yüzde 85,4 arttı.
İkinci bir üst düzey Hazine yetkilisi ise Washington’un Rusya’ya gönderilen malları takipte olduğunu belirterek ticaret ve gümrük verilerini gözden geçirdiğini söyledi. Yetkili, Ticaret Bakanlığı’nın son kullanıcı kontrolleri yaptığını ve ABD’nin finansal işlem kayıtları da dahil olmak üzere tüm bilgileri istihbarat kanallarından gördüğünü söyledi. ABD’nin uyarısının Türkiye’nin yanı sıra Hong Kong gibi Rusya ile ticari ilişkilerini yaptırımlara rağmen artıran ülkelere de yönelik olduğu belirtiliyor.
Düşüş beklediklerini söylemişti
ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırımlar Koordinasyon Ofisi Başkanı James O’Brien, geçtiğimiz ay konu ile ilgili bir açıklama yapmıştı. O’Brien, Ankara’nın G7’nin baskısı altında Rusya’ya batı mallarının yeniden ihracatını durdurmayı kabul etmesinden sonra Türkiye’nin Rusya ile olan ticaretinde düşüş beklediklerini söylemişti.