Uluslararası piyasalardan yaklaşık 500 milyon dolar kredi sağlayan Akbank, bu kaynağı depremden etkilenen müşterilerinin dış ticaret işlemlerinin finansmanı veya re-finansmanı için kullandıracak. Kaynağın amacına uygun kullandırılıp kullandırılmadığı da denetlenecek

Akbank, uluslararası piyasalardan 245.5 milyon dolar ve 233 milyon euro olmak üzere iki dilimden oluşan 367 gün vadeli sosyal temalı sendikasyon kredisi sağladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamaya göre, Kredinin toplam maliyeti dolar ve euro kısımlar için sırasıyla SOFR+yüzde 4,25 ve Euribor+yüzde 4,00 oldu. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen sosyal temalı sendikasyon kredisine 16 ülkeden 30 banka katıldı.

Edinilen bilgiye göre 500 milyon dolarlık sosyal temalı kredi, anlaşmanın 39. sayfasında yer alan “Disaster Relief” alt kategorisi kapsamında depremden etkilenen illerdeki banka müşterilerinin dış ticaret işlemlerinin finansmanı veya re-finansmanı için kullandırılacak.  bu sendikasyon kredisi kapsamında kullandırılacaktır. Banka yetkilileri bu bakımdan değerlendirildiğinde Türkiye’de ilk defa bir sendikasyon kredisinin kullanım amacı önceden belirlenmiş standartlara bağlandığını belirterek şunları söyledi:

“Bu bağlamda sosyal temalı bir kredi müşteriye kullandırıldığında sosyal bir etki yaratmalıdır. Örneğin; istihdam artışı, kadınların sahipliğindeki şirketlerin artması, depremden etkilenen illeri dikkate aldığımızda ise müşterilerin borçların/faizlerin ötelenmesi/refinanse/finanse edilmesi gibi.”

 

Akbank, libor+4,25’le borç yeniledi

Kredinin kullanımı denetlenecek

Sosyal temalı kredilerin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığı yıllık olarak atanan bir denetçi tarafından denetleniyor ve raporu yayınlanıyor. Akbank’ın aldığı yarım milyar dolarlık kredi için de aynı prosedür işletilecek.

Akbank genel müdürü Hakan Binbaşgil, “Küresel ekonomide devam eden zorluklara rağmen ilk sosyal temalı sendikasyon kredimizi 500 milyon ABD Doları karşılığı bir tutarla imzaladık” diye konuştu.Akbank’ın depremin ardından bölgeye ve müşterilerine sürdürdüğü desteğin devamlılığına dikkat çeken Kurumsal ve Yatırım Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, “Sektör gerekliliklerini karşılamak için ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere göre güncellediğimiz yeni Sürdürülebilir Finans Çerçevemiz kapsamında, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen sosyal temalı sendikasyon kredimizle sürdürülebilirlik yolcuğumuza devam ediyoruz. Sendikasyon kredimiz depremden etkilenen müşterilerimizin dış ticaret işlemlerinin finansmanında kullanılacak’’ dedi.

Akbank’ın 2022 özkaynak kârlılığı yüzde 54,7