Özelleştirme İdaresi yılda 17 milyon araç muayenesi yapılan Türkiye'de araç muayene istasyonlarının imtiyaz sözleşmesi için yenide ihaleye çıkıyor. İlk ihalede kazanan konsorsiyum 552.1 milyon dolar ödemişti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 2005 yılında düzenlediği ihaleyle 2007 yılında imtiyaz hakkını 20 yıl süreyle verdiği Türkiye’deki tüm araç muayene istasyonlarında sürenin bitişinin yaklaşması nedeniyle tekrar ihaleye çıktı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 1. (Kuzey) ve 2. bölge (Kuzey) araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetlerinin imtiyaz hakkı için ihale açtı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, her bir bölge araç muayene hizmetleri imtiyaz hakkı ihalesi için geçici teminat bedeli 15 milyon dolar olmak üzere toplam 30 milyon dolar, ihalelere son teklif verme tarihi 10 Ocak 2025 olarak belirlendi.

İhaleye teklif verecek isteklilerin; 2022 veya 2023 yılı içinde en az 250 milyon TL ciro elde etmiş olma veya 31 Aralık 2023 tarihi veya daha sonraki bir tarih itibarıyla 250 milyon TL değerinde fon yönetmesi ya da 2022 veya 2023 yılı içinde en az 250 milyon TL seviyesinde öz sermayeye sahip olma şartlarından en az birini sağlaması gerekiyor.

İhaleler açık artırmayla sonuçlanacak

İstekliler tek bir bölgeye teklif verebileceği gibi ayrı ayrı olmak koşuluyla her iki bölge için de teklif verebilecek. İhaleler, kapalı zarfla teklif alma ve görüşmeler yapma suretiyle “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek. İhale teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırmayla da sonuçlandırılacak.

Türk sermayesi çoğunlukta olacak

İhaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Yatırım fonları, yabancı yatırımcılar ve yabancı yatırımcıların yüzde 50 veya daha fazla oranda hissesine sahip olduğu Türkiye’de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketler, ancak ortak girişim grubuna dâhil olarak ihaleye katılabilecek. Ancak ortak girişim grubunun tamamı yatırım fonlarından veya yabancı yatırımcılardan ya da yabancı yatırımcıların yüzde 50 veya daha fazla oranda hissesine sahip olduğu Türkiye’de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketlerden oluşamayacak.

Yılda 9 milyon aracı muayene ediyor

TÜVTÜRK websitesine göre şirket 214 sabit, 5 motosiklet, 75 gezici ve 18 gezici traktör istasyonuyla hizmet veriyor. 4500’ü aşkın kişinin çalıştığı TÜVTÜRK’ün hizmet verdiği araç muayene istasyonları yılda 9 milyonu aşkın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, yaklaşık 4 milyon aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştiriyor. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişiyor.

İmtiyaz hakkı 552 milyon dolara verilmişti

Araç muayene istasyonlarının imtiyaz hakkı için 2005 yılında açılan ihaleyi Akfen Holding- Doğuş Holding ve Alman TüvSüd konsorsiyumu 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı. Konsorsiyum, ödemeyi peşin yaptığı için yüzde 10 indirim almış ve satış 552.1 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. İhalenin anayasaya ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davalar nedeniyle devir işlemleri 2.5 yıl uzamış, 2007’nin ilk yarısında Danıştay’dan çıkan olumlu karar ile devirin önündeki engeller kalkmıştı. Akfen Holding 2009 yılında ise yüzde 33 hissesi İngiliz girişim sermayesi şirketi Bridgepoint’e satarak araç muayene işinden çıkmıştı. Araç muayene istasyonlarının yapım ve işletimi ihalesini kazanarak istasyon yapımlarına başlayan TüvTurk, Türkiye çapındaki tüm istasyonların yapım ve hizmete girişi için yaklaşık 350 milyon dolar daha yatırım yaptı. Ancak bu kez hukuki sorunlarının bulunmaması nedeniyle ihalenin kısa sürede tamamlanması ve büyük  bir olasılıkla gelecek yıl istasyonları 2027’den itibaren kimin yöneteceğinin belli olması bekleniyor.

TÜV Austria ilgilendiğini açıklamıştı

Araç muayene istasyonları imtiyaz sözleşmesi için açılan ihaleye Türkiye’nin önde gelen grupların girmesi bekleniyor. İhaleye katılmak istediğini belirten ilk grup ise TÜV Austria oldu. TÜV Austria Asya&Afrika Bölge Müdürü Yankı Ünal 2023 Mayıs ayında kendisiyle yapılan bir ropörtajda araç muayene istasyonlarının 2025’teki yeni ihalesine de hazırlık yaptıklarını söylemişti.

Globalde araç muayene hizmeti de verdiklerini belirten TÜV Austria Asya&Afrika Bölge Müdürü Yankı Ünal 2023 Mayıs ayında kendisiyle yapılan bir ropörtajda ” Altyapımız var. Türkiye’deki araç muayene istasyonlarının işletme süresi 2025 yılında doluyor. TÜV Austria olarak bu ihaleye hazırlanıyoruz. Türkiye’de araç muayene istasyonlarına talibiz.” demişti.

Araç muayene süreleri uzatıldı

TESK: Ticari araç muayene ücretlerine indirim yapılsın