Saudi Aramco'nun ikincil halka arzında 12 milyar dolarlık hisse satışı işlemlerin başlamasının ardından kısa bir sürede tamamlandı. 2019'daki ilk halka arzda satışa çıkartılan 29,4 milyar dolarlık hisseye 106 milyar dolarlık talep gelmişti.

Dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’nun ikincil halka arzı büyük taleple karşılandı ve satışa çıkarılan hisseler kapış kapış gitti. Bloomberg’in haberine göre talepler 26,70 riyal (7,10 dolar) ile 29 riyal (7,73 dolar) fiyat aralığında oldu, talebin ne kadarının yabancı yatırımcılardan geldiği belli olmadı.

Aramco’nun 2019’da ilk kez halka açıldığı ve şirketin yüzde 1,5’ini oluşturan 29,4 milyar dolarlık hissenin satışa çıkartıldığı rekor arza 106 milyar dolarlık rekor talep gelmişti. Hem günlük ham petrol üretimi hem de piyasa değeri açısından dünyanın en büyük petrol şirketi olan Aramco’nun halka arzı da o tarih itibariyle en büyük halka arz olmuştu. Uzmanlara göre bugün de Aramco’nun şampiyonluğunu elinden alan halka arz yok. Aramco’nun piyasa değeri halka arz sonrasında kendi sektöründe 1 trilyon 960 milyar dolarla zirveye çıkmıştı.

İkincil halka arz mayıs ayı başında milyarlarca dolarlık mega projelere yapılan yüksek harcamalar ve eş zamanlı olarak düşen petrol gelirleri nedeniyle art arda altıncı çeyrek bütçe açığını veren Krallık için uygun bir zamana denk geldi.

Vizyon 2030 projesi için kullanılacak

Ancak ekonomistler Aramco’nun bir başka hisse satışından elde edilecek talih kuşunun bile Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 çeşitlendirme projesinin maliyetini ancak karşılayacağını belirtiyor. Uzmanlar  tamamen yeni şehirler ve bunun gerektirdiği tüm altyapı gibi devasa projeler dahil bu planların faturasının bir trilyon dolardan çok tutacağını tahmin ediyor.

Son hisse satışı için dikkatler 2019 halka arzı sırasında değerleme beklentilerine büyük ölçüde karşı çıkan ve Suudi hükümetini yerel alıcılara bağımlı bırakan yabancı yatırımcılara çevrilmişti.

Hisseler pazar günü yüzde 2,9 kadar düşerek 28,30 riyale gerilemişti. Böylelikle Aramco’nun piyasa değeri 1,8 trilyon dolar seviyesine çekilmişti. Bloomberg News’in hükümetin hisseleri elden çıkarma niyetini ilk kez duyurduğu yılın başından bu yana hisse senedi yaklaşık yüzde 14 değer kaybetti. Suudi hükümeti Aramco’nun yaklaşık yüzde 82’sine sahipken krallığın Varlık Fonu da yüzde 16’lık bir hisseye sahip. Krallık arzdan sonra da ana hissedar olmaya devam edecek.

Suudi Arabistan yapay zekada süper güç olmak için gözünü kararttı

Suudi Arabistan’ın parası azaldı, çölde yapılacak dev bina projesi küçülüyor